Doe mee met Levensloop!

In de schoot van het organisatieteam achter Levensloop bouwde Johnny Nelissen jarenlang ervaring op als vrijwilliger. Eerst ondersteunde hij het team dat de boekhouding deed, later stapte hij over naar de op- en afbouw van de faciliteiten voor het event. “En sinds twee jaar ben ik hoofd van het ecoteam”, vertelt hij. Dat regelt het terreinonderhoud van de site vóór, tijdens en na het Levensloopweekend.

Vanaf zijn pensioen koos Johnny Nelissen zonder dralen voor vrijwilligerswerk. Zijn passie voor wandelen en de natuur dreven hem naar een engagement voor Natuurpunt en het Stiemerlab, waar hij de waterkwaliteit van de Stiemer monitort en de sensoren in de beek onderhoudt. En om zijn strijd tegen zwerfvuil goed te kunnen voeren werd hij Mooimaker. Zo’n tien jaar geleden kreeg zijn dochter de diagnose kanker.

 

Shock

“Het nieuws over haar ziekte sloeg in als een bom. Ik ging als mantelzorger voor mijn dochter aan de slag en wou daardoor versneld met pensioen. Na enige tijd raakte de ziekte onder controle en werd ze genezen verklaard. De dankbaarheid daarover doordrong zowel mij als mijn dochter van de noodzaak om iets terug te doen. Beiden gingen we later aan de slag voor Levensloop: zij als covoorzitter en ik als vrijwilliger op verschillende fronten.” Concreet bekommert Johnny zich met zijn ecoteam over afval en zwerfvuil op Levensloop en de toestand van het terrein voor de happening het eerste weekend van oktober. “Daarnaast lijst ik samen met het team Logistiek de deelnemende standhouders op, evalueer ik mee de verbeterpunten van de vorige edities en ben ik de contactpersoon voor de stad met het oog op de ecologische omslag. Ook tijdens Levensloop ijveren we voor duurzaamheid en gebruiken we in de toekomst wellicht herbruikbare bekers.”

 

Dankbaarheid

Zijn dankbaarheid voor de relatief snelle genezing van zijn dochter voerde hem als wandelaar naar het event. “Voor zo’n aangrijpend en mooi event wilde ik me ook nuttig maken”, herinnert Johnny zich zijn eerste deelname. Als vrijwilliger die onder andere hand- en spandiensten levert tijdens het evenement raakt hij dikwijls aan de praat met vechters, in wie hij zijn dankbaarheid weerspiegeld ziet. “Levensloop wordt georganiseerd om geld in te zamelen, maar zeker ook als verwendag voor de vechters. Die dag moeten ze hun leed niet alleen dragen, maar kunnen ze het delen met zoveel meelevende stadsgenoten! Die oprechte nabijheid vinden velen heel fijn.”

 

Kaarsenceremonie

Van alle aangrijpende momenten tijdens het 24 uur durende event pikt Johnny er de kaarsenceremonie uit. “Omdat de focus dan helemaal naar de vechters gaat. Samen met hen loop je als vrijwilliger of bezoeker van Levensloop in het donker, slechts voorzien van een kaars. Alles wordt stil, zelfs de muziek gaat uit. De kaarsenceremonie is een ingetogen bezinningsmoment dat je helpt de essentie van Levensloop te vatten. Mij confronteert het met de angst die ik voelde om het leven van mijn dochter en de dankbaarheid om haar genezing.”

 

Doe mee aan Levensloop

Wil jij Levensloop steunen? Loop of wandel dan mee!

 

Start: 5 oktober om 14.30 uur

Einde: 6 oktober om 14.30 uur

Atletiekpiste Atlas College – Mosselerlaan 110

 

Inschrijven (alleen of met een team): www.levensloop.be/genk

Wil je mee wandelen met de groep van de adviesraad 55+ plus? Meld je dan bij de Dienst Sociaal Welzijn – 089 65 43 72 of sociaal.welzijn@genk.be

 

Zin om zelf vrijwilliger te worden bij Levensloop?

Levensloop zoekt enthousiaste vrijwilligers voor de op- en afbouw, het ecoteam, de animatie en tal van andere boeiende taken. Ook wie zich voor één of enkele uren wil engageren, is heel welkom!

Meld je aan als vrijwilliger bij covoorzitter Kristien Nelissen:

co-voorzitter.genk@levensloop.be