Donderdagmarkt blijft in Genk-centrum

Gepubliceerd op vrijdag 10 juni 2022 9.39 u.
Persbericht van 10 juni 2022

Het grijze, verharde stadscentrum van Genk maakt plaats voor een groene, duurzame toekomst. Dat werd eind 2021 al aangekondigd. Nu zit de stad samen met de handelaars, horeca en inwoners om verder na te denken over de concrete invulling van dit project. Het eerste participatiemoment met de marktkramers vond donderdagavond plaats. Eén ding is zeker: de markt blijft in het centrum van Genk.

“De donderdagmarkt in het centrum van Genk is sinds jaar en dag een groot succes in Limburg. We zorgen er dus voor dat de markt in het centrum blijft op donderdagvoormiddag, ook tijdens en na de vergroening,” verduidelijkt burgemeester Wim Dries. Vorige week kondigde de stad participatiemomenten aan voor handel, horeca en burgers, om mee na te denken over de invulling van de vergroening van de Grote Markt, het Sint-Martinusplein en het Stadsplein. “Donderdagavond ontvingen we de marktcommissie, om samen met hen over ‘de markt van de toekomst’ en de verschillende fases van de vergroening te overlopen,” zegt schepen van Economie Toon Vandeurzen.

Alternatief voor Grote Markt

De markt op de Grote Markt zal verdwijnen. Zowel tijdens als na de werken is er geen ruimte meer om de kramen te zetten. De stad is bezig met het herdenken van het marktparcours in het centrum, waarbij de kramen die eerst op de grote markt stonden een andere plaats in het centrum krijgen. “Er liggen verschillende mogelijkheden op tafel. Zo’n dertigtal kramen moeten niet sneller dan september 2023 een nieuwe standplaats krijgen. De komende maanden zullen we samen met de marktcommissie en de marktkramers tot deze nieuwe locatie komen, waarbij we kijken naar alternatieven zoals een locatie op de Europalaan of de Molenstraat,” aldus schepen Vandeurzen.

“We zijn tevreden dat de markt in het centrum kan blijven, al zijn de marktkramers die hun plaats nu op de Grote Markt hebben niet gelukkig met het feit dat ze zullen moeten verhuizen. Een spijtige zaak, maar we zijn blij dat er wel oplossingen voor deze kramen worden gezocht binnen het stadscentrum,” vertelt Monique Maris van de Genkse marktcommissie.

Stadsplein

Op basis van de uitkomsten van de participatiemomenten op 13 en 29 juni zullen de ontwerpen verder worden uitgewerkt. “Op het stadsplein zal er ruimte blijven voor evenementen en podia,” zegt burgemeester Wim Dries. “Er zal dus ook ruimte zijn en blijven voor de markt.”

Verschillende fases

De werken zullen uitgevoerd worden in verschillende fases. In september 2023 zal stad Genk starten met de vergroening van de Grote Markt. Het Sint-Martinusplein en het Stadsplein volgen in een later stadium.

MEER INFO

Voor meer info, vragen en inschrijven voor één van de participatiemomenten kan je terecht op www.genk.be/centrumontwikkeling.