Dr. Latifa: "beste bescherming tegen baarmoederhalskanker is regelmatig onderzoek"

Gepubliceerd op vrijdag 23 april 2021 11.51 u.
Elk jaar worden er in Vlaanderen ongeveer 350 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker. Nochtans kan dit vermeden worden. “Deze kanker kan makkelijk opgespoord worden wanneer je je om de drie jaar laat onderzoeken”, zegt dokter Latifa Ben Messaoud
Verschillende organisaties in Genk zoals Logo Limburg, sociaal huis Portavida en huisartsen zetten hun schouders onder deze campagne. Waarom? 

Dr. Latifa: "We merken dat er ook in Genk nog heel wat vrouwen zijn die niet of niet regelmatig een uitstrijkje laten nemen. Hierdoor lopen ze het risico op baarmoederhalskanker. Er zijn allerlei redenen waarom ze het niet doen. Je hoort wel eens dat het ongemakkelijk zou zijn of dat het pijn doet, maar dat is niet zo. En veel vrouwen weten niet dat ze hiervoor ook terechtkunnen bij hun huisarts als ze dat liever willen."

Hoe krijgen vrouwen baarmoederhalskanker?

Dr. Latifa: "Het wordt veroorzaakt door een virus dat kan worden doorgegeven via seksueel contact. Van alle vrouwen geraakt 80 procent ooit besmet door dat HPV-virus, maar dat wil niet zeggen dat ze ook automatisch baarmoederhalskanker krijgen. Je merkt niet dat je besmet bent en meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Gebeurt dat niet, dan kunnen afwijkende cellen ontstaan die meestal op latere leeftijd, 10 tot 15 jaar na de besmetting, kanker kunnen veroorzaken."

Is er een bepaalde leeftijdsgroep die minder aandacht schenkt aan dit onderzoek?

Dr. Latifa: "We merken dat vooral vrouwen jonger dan 30 jaar en dames vanaf 55 jaar zich minder laten onderzoeken. Oudere dames denken soms dat ze na hun menopauze geen uitstrijkje meer moeten laten nemen. En dat is zeker niet het geval want ook na de menopauze kan je de ziekte ontwikkelen. De gemiddelde leeftijd voor een diagnose van baarmoederhalskanker is 54 jaar."

Is regelmatig onderzoek dan de beste preventie?

Dr. Latifa: "Heel zeker. Door regelmatig - dat wil zeggen elke drie jaar - een uitstrijkje te laten nemen tussen 25 en 65 jaar, kan je erger vermijden. Als je dit regelmatig doet en er wordt toch kanker vastgesteld in een vroeg stadium, is de behandeling eenvoudig en doeltreffend. Er bestaat een vaccin tegen het HPV-virus."

Ben je dan beschermd en hoef je niet meer op onderzoek?

Dr. Latifa: "Toch niet. Jonge vrouwen die gevaccineerd zijn tegen HPV denken dat een uitstrijkje niet meer nodig is. Toch is het ook na vaccinatie belangrijk om om de drie jaar een uitstrijkje te laten nemen zodra men seksueel actief is. Het vaccin biedt immers enkel bescherming tegen typen HPV 16 en HPV 18 die samen verantwoordelijk zijn voor 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker."

Is een gezonde levensstijl een middel om deze kanker te vermijden?

Dr. Latifa: "Zoals bij alle ziektes veroorzaakt door een virus helpt dit zeker, maar het verhindert niet dat je kanker kan krijgen. Gezond leven verbetert je afweersysteem om het virus tegen te houden. De kans op kanker is dus kleiner als je niet rookt, gezond eet, voldoende beweegt en streeft naar een gezond gewicht."

De campagne in Genk wordt uitgerold door Sociaal Huis Portavida en Logo Limburg.

Heb je vragen?

Meer info vind je op:

https://www.logolimburg.be/projecten2/all/bevolkings-onderzoeken

https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be/

WIJ DOEN HET! EN WAT DOE JIJ?
Ben je een vrouw tussen 25 en 65 jaar? Doe mee aan het preventief onderzoek en laat elke drie jaar een uitstrijkje nemen. Maak nu een afspraak met je huisarts of gynaecoloog. Het uitstrijkje zelf is (meestal) gratis. Je betaalt enkel de consultatie.
Bel voor meer info het gratis nummer 0800 60 160,
kijk op www.bevolkingsonderzoek.be/baarmoederhalskanker