DUO-dag: één dag aan de slag bij Stad Genk

Gepubliceerd op maandag 22 november 2021 10.16 u.
Persbericht van 22 november 2021

Op 18 november was het DUO-dag, een DOE-dag voor mensen die om sociale, medische, psychische of fysieke redenen moeilijker hun weg vinden naar een job. Deelnemers konden dan één dag aan de slag binnen een bedrijf of instelling en kregen de opportuniteit om hun verwachtingen over een bepaalde job af te toetsen. Als één van de grootste werkgevers van Limburg stelde Groep Genk 4 functies vrij, waaronder twee gemeenschapswachten, een baliemedewerker bij C-mine en een baliemedewerker bij het sociaal Huis Portavida.

“Stad Genk zet intensief in op talentontwikkeling. Als één van de grootste werkgevers van Limburg en ontdekker van de meest uiteenlopende talenten willen we hier met Groep Genk onze schouders onder zetten.” Aldus schepen voor talentontwikkeling Anniek Nagels.

Het concept van DUO-dag is vergelijkbaar met Zuid-dag, waarbij jongeren voor één dag een betaalde job uitvoeren binnen een instelling of bedrijf. DUO-dag is kosteloos voor het bedrijf of instelling.

Samen sterker

DUO-dag geeft mensen met een handicap de kans om hun verwachtingen over een bepaalde job af te toetsen. Daarnaast krijgen ze de kans om hun, dikwijls onderschatte, competenties te tonen. “Ook de deelnemende werkgever heeft baat bij de DOE-dag. Je leert de specifieke vaardigheden, de inzet en de mogelijkheden van de persoon beter kennen en kan hem of haar helpen groeien om een zelfzekere werkzoekende op de arbeidsmarkt te worden.” Vult schepen van Sociaal Welzijn Ria Grondelaers aan.

Een dag bij Stad Genk

"Als één van de grootste werkgevers van Limburg stelde Groep Genk in functie van DUO-dag 4 functies ter beschikking. Op 18 november gingen 4 mensen een dag werken in dienst voor Stad Genk. Twee personen gingen aan de slag als gemeenschapswacht, twee andere personen als baliemedewerker bij C-mine en het sociaal Huis Portavida." zegt schepen van werk Yilmaz Kurtal.

Dankbaar voor de kans die ze kregen getuigen de DUOdayers over de positieve impact van een werkervaring als deze. Ook hun begeleiders begrijpen het belang van dit initiatief: “We geven mensen voor wie de toegang tot de arbeidsmarkt om een of andere reden minder open ligt een unieke kans om te proeven hoe leuk het is nieuwe mensen te leren kennen en zinvol aan de slag te gaan”, leert An Leemans van C-mine.

“Als MS-patiënt ben ik best wel bang voor wat een werkgever daarvan vindt. Word ik meteen afgeschreven? Bovendien verkoop ik mezelf niet graag als geweldig, waardoor mijn kansen meteen veel lager liggen.” Vertelt DUOdayer Vera. “Bij ons kan Vera zowel van administratief werk proeven als andere taken opnemen”, pikt Mahmure Karaoglu van Portavida in. “Stilletjes hoop ik dat ze aan het einde van de dag vindt dat dit werk echt iets voor haar is. Want ze doet het eigenlijk heel goed”, bemoedigt Mahmure Vera. Dat Vera in een warm team is beland en niet in een hoekje moet zitten doet haar zichtbaar plezier: “Bij het begin vreesde ik anderen eerder tot last te zijn. Maar een hartelijk welkom en veel variatie in het werk gaven me meteen een positief gevoel.”

Praktisch

De vaardigheden en interesses binnen DUO-dag zijn zeer uiteenlopend. Je kan een beroep doen op administratieve functies, maar ook op logistieke jobs. Samen met de VDAB/GTB gaat het bedrijf op zoek naar de geschikte DUOdayer, om zo voor iedere deelnemer een geschikte DUO-baan te vinden. VDAB/GTB zorgt voor een kennismakingsgesprek tussen bedrijf en kandidaat en regelt de verzekering.