Duodag: terugblik

Op 16 mei was het Duodag. Dat is een leuke en leerrijke doedag voor mensen die om sociale, medische, psychische of fysieke redenen moeilijker de weg naar de arbeidsmarkt vinden. Elk jaar koppelt Duodag een of meerdere werknemers aan een werkgever voor één dag. De stad deed dit jaar voor het eerst mee. Via de VDAB werden twee personen voorgesteld die respectievelijk werden gematcht met de Dienst Personeel en het kabinet.

 

Zo’n twee jaar geleden glom Seda van trots: met haar diploma accountancy-fiscaliteit in de hand was ze klaar om de arbeidsmarkt te veroveren. Tot ze werd getroffen door een spierziekte die een voltijdse baan allerminst evident maakte. ‘Ik was nog maar net aan de slag gegaan toen ik het nieuws van mijn ziekte kreeg’, vertelt ze. Drie ontslagen en een deuk in haar zelfvertrouwen later kreeg ze via het project Duodag een job voor één dag aangeboden bij de stad.

Bij welke dienst ben je terecht gekomen?

Seda: Bij de Dienst Personeel. Ik kreeg er meteen een warm onthaal en heel wat uitleg over het werk en de plaats van de dienst in de organisatie. Iemand maakte zelfs tijd om me een rondleiding te geven. Het was echt leuk om op die manier te merken dat ik welkom was.

Welke ervaringen heb je opgedaan die je kunnen helpen in je zoektocht naar een nieuwe job?

Seda: Na de introductie mocht ik aan de slag. Ik heb vooral veel mogen klasseren en ondersteuning bieden bij algemeen administratief werk. Het deed me ook veel deugd opnieuw aan de slag te zijn op een volwaardige manier: ik mocht meteen meedraaien. Dat heeft me veel bijgebracht.

Wat heeft Duodag je bijgebracht?

Seda: Na mijn laatste ontslag begon ik te wanhopen. Mijn spierziekte heeft eigenlijk enkel een invloed op mijn gezichtsvermogen. Toch kreeg ik de indruk dat ik nooit meer echt zou kunnen werken. Dit werk heeft laten zien hoe interessant administratief werk kan zijn. Daarin ligt mijn toekomst. Ik durf zeggen dat ik mijn zelfvertrouwen heb teruggevonden. Maar ik besef ook: voltijds werken is niet voor mij weggelegd. Daarom ga ik nu actief op zoek naar een deeltijdse administratieve job.