E314: vijftig jaar verbinder of verbreker?

Gepubliceerd op donderdag 4 april 2019 16.11 u.
Al vijftig jaar doorkruist de E314 onze provincie van Aken naar Leuven. Vijftig kilometer snelweg dwars door het bronsgroen eikenhout. Op 14 april brengt de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed dit boeiend stukje geschiedenis in kaart op C-mine en op andere locaties in de mijnstreek.

SNELWEG ALS ‘ERFGOED’

Zorgde de snelweg voor economische vooruitgang en een vlottere mobiliteit? Bracht deze Europese weg mensen en culturen samen? En wat betekende de aanleg voor de natuur in Midden- Limburg? “Allemaal vragen waarop je op 14 april een antwoord krijgt”, vertelt Leen Gos van de Erfgoedcel die samen met de andere Limburgse mijngemeenten hierrond een groot project opzet.

LOGISTIEKE INVASIE

De E314, eerst gekend onder de naam E39, was een kind van z’n tijd en kaderde in een trans-Europees netwerk. “Genk werd in 1973 aangesloten op het snelwegennet en groeide al snel uit als logistiek knooppunt in Limburg”, weet Leen. “Het viel samen met de reconversie die toen op til was naar aanleiding van de mijnsluitingen. Voor de Genkse economie en werkgelegenheid was dit zeker een geschenk, denk aan de bloei van Ford, de staalindustrie van ALZ en Aperam en andere logistieke ‘grootgebruikers’ waaronder Essers.”

TOERISTISCHE TROEF

Maar ook op toeristisch vlak bracht de E314 een meerwaarde. “Bokrijk, geopend naar aanleiding van expo 1958, kreeg een betere verbinding dankzij de aanleg van afrit Midden-Limburg, waar later ook Kelchterhoef en Hengelhoef van profiteerden”, verduidelijkt Leen.

ECODUCT KIKBEEK

Genk is verbonden met maar liefst drie afritten. Park Midden- Limburg, Genk-Centrum en Genk-Oost. Het gemiddeld dagelijks verkeer op de afritten Centrum en Genk-Oost bedraagt 63.900 en 50.700 voertuigen. “En dat heeft natuurlijk ook impact op de natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen, ten noordoosten van Genk”, aldus Leen. “Dit besef zorgde er ook voor dat het Ecoduct Kikbeek in 2005-2006 over de E314 aangelegd werd tussen Genk en Maasmechelen.”

MOBILTEIT? NOOIT GEZIEN

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de E314 is welkom op C-mine op 14 april. “Met de scholen zijn we al in 2018 aan de slag gegaan. We lieten kinderen nadenken over de E314 en snelwegen in het algemeen. Opvallend was hun uitspraak over het begrip ‘mobiliteit’: ‘ik heb er wel eens over gehoord, maar zelf nooit gezien…’. Grappig en tekenend tegelijk”, lacht Leen. “We zijn ook benieuwd wat de Genkenaar ervan vindt, kom dus zeker langs!”

ONTDEK DE E314 OP 14 APRIL

14 april wordt in de hele mijnstreek een dag vol unieke activiteiten, verhalen en getuigenissen. In C-mine cultuurcentrum verneem je meer over de geschiedenis van de E314, hoe deze Europese weg de economische vooruitgang van Limburg heeft geboost en over thema’s als ecologie, mobiliteit en samenleving.

Via C-mine expeditie kan je de schachttoren beklimmen en genieten van een adembenemend uitzicht op de wijde omgeving en de E314.

Wil je er een actieve dag van maken? Fiets dan de lus van ca. 20 km langs de T2-campus van Thor Park en buig via Zwartberg (LABIOMISTA) terug naar C-mine. Je kan een fiets huren/ reserveren via de website van de Erfgoedcel.

Lees hier het volledige programma