Een bezoekje aan recyclagepark Genk-Noord

Gepubliceerd op woensdag 2 januari 2019 20 u.
Genk telt vier recyclageparken. Genkse gezinnen mogen, met uitzondering van het grof vuil, alle recycleerbare fracties kosteloos afleveren. In mei 2018 opende het nieuwste recyclagepark op de Horizonlaan, uitgebaat door Limburg.net. Ben je er nog nooit geweest? Hoog tijd voor een bezoekje!

VERZONKEN CONTAINERS

Wie dit park binnenrijdt, merkt het meteen. De ruimte en de gebruiksvriendelijke aanleg vallen onmiddellijk op. Alle containers op de Horizonlaan zijn verzonken in de grond zodat het ingooien veel makkelijker is. En de bezoekers die ondertussen hun weg naar hier hebben gevonden, weten dat maar al te goed.

OP VOORHAND SORTEREN

Pierre en Magith zijn de parkwachters van dienst. Ze helpen net een man die naast glas, plastic en oud ijzer ook nog wat ongesorteerd afval bij heeft. “Op voorhand sorteren is een gouden regel bij elk bezoek”, zegt Pierre, “maar wij zijn er natuurlijk om iedereen wegwijs te maken.”

GEEN TRAPPEN

“Ik kom hier graag”, verklapt Gerd. “Ik woon in Genk-Centrum en dus zijn Winterslag en Bosdel dichterbij, maar hier is het veel makkelijker. Ik maak er zelf niet te veel reclame voor”, grinnikt hij. “Alles is overzichtelijk en netjes ingedeeld. Geen gedoe met trappen langs de container, hier kan je makkelijk alles langs boven erin gooien. Mijn vrouw vraagt altijd of ze een handje moet helpen, maar dat hoeft nu niet meer.”

VLOT CIRCULEREN

Hetzelfde verhaal horen we bij Tuncel. “Tot voor een paar weken wist ik niet dat hier het nieuwe recyclagepark lag. Thans woon ik vlakbij. Mijn moeder vroeg zich af waar ik toch maar zo lang bleef. Dat was omdat ik steeds maar naar Bosdel reed. Zij wist het wel!”, lacht Tucel. En wat vindt hij van het nieuwe recyclagepark? “Heel proper én ergonomisch. Ik heb net mijn afwasmachine bij het witgoed afgeleverd. Je kan hier vlot circuleren tot waar je moet zijn.”

PARAAT

Zijn mensen goed op de hoogte van de sorteerregels? “De meesten wel”, bevestigen parkwachters Pierre en Magith. “En wat ze niet weten, mogen ze ons gerust vragen. Wij staan altijd paraat. Aan de inkom vertellen we je hoe je te werk moet gaan. Bij de eerste ronde drop je de recycleerbare afvalfracties en als je grof vuil bij hebt, moet je nog eens langs de kaartlezen passeren. Bewoners van Genk mogen elk jaar tot 400 kilo gratis afleveren. Wat veel mensen misschien ook niet weten is dat je hier ook terecht kan met oud textiel. Veel mensen gooien dat nog in de bordeauxzak.”

BIJNA GRATIS

Nog een gouden regel in elk recyclagepark is dat je geen afval mee naar huis mag nemen. Toch is daar één grote uitzondering op. “Je mag hier gedroogd hakselhout en versgemaakte compost meenemen. Het snoeihout, wordt ter plaatse gehakseld. Daarna wordt het gestoomd en gedroogd, zodat het bacterievrij is en mag je het gratis meenemen. Van het groenafval wordt ook compost gemaakt. Hiervoor betaal je wel 1 cent per kilo. Bijna gratis dus!”, lacht Magith.

WIST JE DAT

… het recyclagepark op de Horizonlaan al om 9 uur ’s morgens opent?

… in de loop van 2019 ook het recyclagepark in Bosdel opgewaardeerd wordt?

Meer info over de openingsuren vind je op onze website.