Eén dag niet? Interview met een ex-inbreker

Gepubliceerd op woensdag 30 september 2020 15.09 u.
Elke dag zijn er inbraken of inbraakpogingen te betreuren. "Eén dag niet" is een nationale campagne die ons alert moet maken om onze woning beter te beveiligen. Ex-inbreker Evert Jansen komt op 22 oktober opnieuw naar Genk om ons tips te geven. Hij vertelt alvast aan 3600 waarom en hoe hij dat doet.
Evert: "Maak het een inbreker zo moeilijk mogelijk"

Eén dag niet”, de nationale campagne tegen woninginbraak gaat dit jaar door van 19 tot 25 oktober. Het is een actie om burgers te sensibiliseren en hen eenvoudige tips mee te geven tegen inbraak. Stad Genk doet dit jaar voor de zevende keer mee en geeft je die week tips om je woning beter te beveiligen. Opnieuw nodigde het Genks Veiligheidshuis Evert Jansen uit. Vorig jaar trok hij al eens in opdracht van stad Genk door een wijk op zoek naar pijnpunten bij woningen. Toen al een complete verrassing voor veel mensen, die dankzij zijn bezoek meer inzicht kregen in de mankementen van hun woning maar soms ook in hun gedrag.

Evert, hoe kom je erbij om burgers te informeren over diefstalpreventie?

"Ik heb jarenlang inbraken gepleegd om te overleven. Het voelt nu alsof ik iets kan terugdoen voor de maatschappij. Ik wil mensen duidelijk maken dat ze niet het duurste alarm hoeven te installeren. Je kan al zoveel kleine maatregelen nemen die het voor een inbreker echt moeilijk maken. Dat wil ik de mensen aan hun verstand brengen: maak het een inbreker zo moeilijk mogelijk!"

Over welke maatregelen gaat het dan zoal?

"Het zijn eenvoudige en goedkope maatregelen, zoals een licht laten branden als het weer wat donkerder wordt. Maar ook je deur afsluiten, ook als je maar even weg bent. Het zijn gewoontes die je jezelf moet aanleren, maar die wel een verschil kunnen maken. 85% van de inbrekers zijn immers "gelegenheidsinbrekers". Dit wil zeggen dat je hen in één oogopslag moet laten zien dat ze het moeilijk zullen hebben."

Wat is de ultieme tip die je ons kan meegeven?

"Spreek onbekenden in je straat aan! In Nederland word ik door overheden en politie ingezet om in de wijken rond te lopen en testen we of burgers de politie bellen om mijn verdacht gedrag te melden. Ik word bijna nooit aangesproken en er wordt zelden gebeld. Dat is nochtans het ultieme schrikmiddel voor een inbreker: gezien en aangesproken worden."

Is er een verschil tussen bepaalde steden of wijken?

"Het maakt niet uit in wat voor een wijk of stad ik ben. Er is overal wel iets dat beter kan. Het gaat erom dat mensen verdachte situaties opmerken, de politie bellen en elkaar inlichten. Sociale controle is de beste beveiliging tegen inbraak."

Denk je dat een buurtpreventienetwerk kan helpen in de strijd tegen inbraak?

"Zeker! Een goed contact tussen buren is enorm belangrijk. Soms durven mensen de politie niet te bellen, maar als je weet dat de buurman dat voertuig hier vorige week ook al heeft zien rijden, dan is de stap sneller gezet. Ik raad het zeker aan om je bij een buurtpreventienetwerk aan te sluiten."

Je vertelt dat je in Nederland in de wijken rondloopt. Maak je ook wel eens wat geks mee?

"Ja hoor. Ik heb al eens een fiets op slot kunnen doen die zomaar onafgesloten tegen de voordeur stond. Het sleuteltje deponeer ik dan gewoon in de brievenbus. Raar, maar waar, maar mensen zijn soms heel laks als het gaat over hun eigen veiligheid."

Aansluiten bij een buurtpreventienetwerk in Genk? 

Of wil je een netwerk oprichten met de buurt? lees hier alle info! 

Ook actie sociale controle in appartementen

Ongeveer 30% van alle woninginbraken in Genk vindt plaats in appartementen. Ook hier heeft het Veiligheidshuis nuttige tips. Veilige sloten en deuren spelen een belangrijke rol maar ook hier kan sociale controle al veel verhelpen. Want eenmaal de inbreker binnen is, heeft hij immers vrij spel over het hele gebouw. Het Veiligheidshuis zet in het kader van '1 dag niet' een actie op poten om bewoners hier meer bewust van te maken en zet daarbij de gemeenschapswachten in. Bewoners ontvangen daarbij een flyer met tips.

Meer info krijg je in het Veiligheidshuis!