Een mooiere buurt dankzij Burgerbudget Genk

Gepubliceerd op vrijdag 21 oktober 2022 13.53 u.
Enkele geëngageerde vrienden uit Kolderbos kregen vorig jaar een burgerbudget van stad Genk. Ze gebruikten het om het afvalprobleem aan te pakken en zo hun buurt op te waarderen. Hun project ging onlangs van start. Ook een goed idee voor Genk lanceren? Laat je inspireren door deze bewoners!

NOOD AAN POSITIEF VERHAAL

De initiatiefnemers van dit Burgerbudget leerden elkaar beter kennen in hun strijd tegen sluikafval in de Keinkesstraat. Güngor groeide op in de wijk, Claudio woont al meer dan 40 jaar in de straat. Stany werkt in het wijkgezondheidscentrum en Caroline was jaren voorzitster van de schoolraad. Samen namen ze deel aan de eerste projectoproep van Burgerbudget Genk in 2021. “Onze buurt had nood aan een positief verhaal", vertel Güngor. "Vooral in de Keinkesstraat zagen we steeds meer afval en slingervuil. Ook via de bewoners en de school kregen we sterke signalen over verloedering. Dat vonden we Kolderbos onwaardig. Het was tijd voor actie!"

KOPPEN SAMEN STEKEN

De vier gingen in dialoog met de buurt en brachten zo de problemen in kaart. “Ons overlegcomité was zeer ruim. We schakelden buurtbewoners in maar ook de directie van de Europaschool, de wijkmanager en lokale partners zoals het buurtopbouwwerk en Geneeskunde voor het Volk. Het resultaat was het project ‘Leefbare buurt Keinkesstraat Kolderbos’ waarmee we een burgerbudget binnenhaalden om een beter afvalsysteem te installeren”, aldus Stany.

ONDERGRONDSE CONTAINERS

Met een budget van 50.000 euro, professionele ondersteuning en een schare enthousiaste buurtbewoners konden er drie ondergrondse afvalcontainers geïnstalleerd worden. Stany: “De bewoners van residentie Molenberg kunnen nu hun afval dag en nacht netjes achterlaten. Vooral voor de bewoners van kleine appartementen is dat een groot voordeel. Met een badge betaal je 63 cent per keer dat je restafval deponeert. Voor PMD en papier betaal je niets, op die manier wordt goed sorteren extra beloond.”

POSITIEVE VERANDERING

“De bewoners moeten het systeem nog beter leren kennen, maar de eerste reacties zijn alvast positief”, weet Güngor. “Heel het proces van het Burgbudget Genk was enorm waardevol voor onze buurt. We hebben een aanslepend probleem opgelost en bijgedragen aan een positieve verandering.” Maar hier stopt het zeker niet voor deze enthousiaste Genkenaren: “We willen nu graag werk maken van een overdekte fietsenstalling!”

BURGERBUDGET GENK: DOE JIJ OOK MEE?

Hoe zie jij het Genk van morgen? Wat wil jij realiseren in je stad als je hiervoor een budget krijgt? Nog tot 13 november 2022 kan je een idee voor Burgerbudget Genk indienen via de website. 

Lees meer