Een nieuw parkeerbeleid: helder, eenduidig en duurzaam

Gepubliceerd op donderdag 7 mei 2020 10.32 u.
Meer duurzame mobiliteit en minder parkeerdruk. Dit is het doel van het nieuwe parkeerplan van stad Genk. We onderscheiden voortaan 4 parkeerzones en is er één duidelijk voordeel voor iedereen: je parkeert één uur gratis in iedere parkeerzone.

Met dit nieuwe beleid en bijhorende parkeertarieven wil de stad iedereen beter bedienen: Genkenaren, bezoekers én handelaars van Genk. 

1 UUR GRATIS VOOR IEDEREEN

Met de invoering van 1 uur gratis parkeren, komt het stadsbestuur tegemoet aan de vraag van de handelaars. Die willen dat inwoners en bezoekers gemotiveerd blijven om óók korte boodschappen te doen in de handelscentra. Even naar het warenhuis, de bakker of slager, of zelfs een snelle lunch moeten zo aantrekkelijker worden. Het gratis uur parkeren geldt in de vier parkeerzones. Dat wil ook zeggen dat het project Shop & Stay op de Fruitmarkt wordt stopgezet en dat het Genker kwartier, dat ingevoerd werd in 2005, verdwijnt. Ze worden vervangen door dit gratis uur.

DUURZAME REFLEX

Wie er een gezellige dag van wil maken of uitgebreid komt shoppen in onze handelskernen krijgt andere mogelijkheden: lang parkeren op de gratis randparkings, betalend parkeren in de ondergrondse parkings of parkeergebouwen. En uiteraard blijven de fiets of het openbaar vervoer aangewezen vervoersmiddelen voor een centrumbezoek. Dit laatste wil het stadsbestuur extra stimuleren. De voorbije weken zijn de Genkenaren massaal op de fiets gesprongen voor recreatieve, maar ook functionele verplaatsingen. Een gezonde en duurzame reflex die de stad graag warm wil houden en belonen. Dit is ook een sterk aandachtspunt in het stedelijk meerjarenplan.

NIEUWE PARKEERAUTOMATEN

De stad wordt verdeeld in vier verschillende zones, elk met een eigen kleur: rood, geel, paars en blauw. Deze kleuren vind je terug op de nieuwe parkeerautomaten. Zo is het meteen duidelijk wanneer en hoelang je in de zone mag parkeren en hoeveel je voor je parkeertijd zal betalen. Aan de parkeerautomaten kan je overal je nummerplaat intikken. Je kan één keer per dag, per nummerplaat en per zone één gratis uur bekomen. In de toekomst zal dat bovendien ook kunnen via een app en via sms. Dit gratis parkeeruur is niet opdeelbaar. Eens de gratis parkeertijd opgebruikt is, betaal je het normale tarief en kan je nog maximaal een half uur betalend verlengen.

CONTROLE MET SCANCARS

Ook nieuw is de manier waarop we gaan controleren. Dit gebeurt niet meer door de parkeerwachters maar met camera's en scanvoertuigen. Deze auto's zijn uitgerust met vaste camera's. Ze rijden dagelijks rond en via de nummerplaatherkenning ‘weet’ het systeem of een wagen geldig staat. Ga je over je opgegeven tijd? Weet dan dat het betaalformulier niet meer achter je ruitenwisser zal steken, maar opgestuurd wordt.

PARKEREN VOOR DOELGROEPEN

De parkeermogelijkheden voor bijzondere doelgroepen blijven ook nu bestaan. Personen met een handicap kunnen met hun geldige parkeerkaart gratis parkeren op alle voorbehouden plaatsen. Uiteraard mogen ze dat ook onbeperkt én gratis op alle betalende parkeerplaatsen, behalve op de plaatsen voorbehouden voor een andere doelgroep. Zij kunnen hiervoor 2 nummerplaten laten registeren bij OPC. Ook hulpverleners beschikken over een hulpverlenersvergunning waarmee ze gratis kunnen parkeren op de voorbehouden plaatsen, maar voortaan óók gratis op andere parkeerplaatsen in de betaalzone. De voorwaarden en procedure voor deze hulpverlenersvergunning kan je raadplegen op www.eerstelijngaoz.be. Bewoners of werknemers in Genk, die een beroep willen doen op een parkeervergunning kunnen daarvoor onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen. Info hierover krijg je bij OPC.

VIER BELANGRIJKE WIJZIGINGEN

1. Geen Genker kwartier meer!

Na 15 jaar nemen we afscheid van het blauwe Genkse schijfje. Het Genker kwartier werd ingevoerd om snel een boodschap te kunnen doen vlakbij de winkel. We vervangen dit nu door een gratis uur.

2. Het gratis uur op de middag vervalt. Je neemt het vrij op tussen 9 en 18 uur

Voorheen kon je 1 uur gratis parkeren tussen 13 en 14 uur. Nu kan je zelf kiezen wanneer je dat uur inzet.

3. Nieuwe blauwe zone aan het stadhuis

Genk heeft blauwe zones, verspreid over de hele stad. Hier kan je tot max 2 uur gratis parkeren. De tijdsduur staat aangeduid op de borden in de zone zelf. Hiervoor gebruik je de Europese blauwe schijf. De zones wijzigen niet. Er komt wel een nieuwe blauwe zone bij: de parking voor het stadhuis (zijde Europalaan). Daar mag je met schijf maximum een half uur parkeren. Dit is dus niet langer een betaalparking.

4. Fruitmarkt is rode zone

De parking op de Fruitmarkt is nu rode zone. Dat betekent: maximum 1,5 uur staan, waarvan het eerste uur gratis.

WANNEER START HET NIEUWE PARKEERREGLEMENT? 

Door de coronamaatregelen heeft de stad alle handhaving rond parkeren op het publieke domein tijdelijk opgeschort. Er wordt op dit moment niet actief gecontroleerd, behalve uiteraard op het verkeerd parkeren. De stad zorgt er alleszins voor dat iedereen de kans krijgt om zich voldoende te informeren en vertrouwd geraakt met het nieuwe systeem voor het definitief van start gaat.

Raadpleeg hier het volledige parkeerplan met de vier zones.

Optimal Parking Control (OPC) doet voor stad Genk de controle. Heb je vragen? Dan staat OPC voor je klaar.
Je kunt bij OPC terecht:
  • met vragen over je parkeerretributie;
  • met vragen over parkeren in Genk;
  • voor informatie over betalend parkeren, de blauwe zones, bewonerskaart aanvragen of verlengen (...).
OPC: Reinpadstraat 11, bus 20
T 089 50 47 40
genk@parkeren.be