Een nieuwe beiaardmelodie voor Genk

Gepubliceerd op maandag 28 november 2022 15.46 u.
Beiaardmelodieën brengen sfeer in de binnenstad: ze zijn herkenbaar en geven het uur aan. Eerder dit jaar ging de stad daarom op zoek naar een nieuwe melodie voor dit majestueuze instrument. Het winnende deuntje werd deze maand bekend gemaakt en zal begin 2023 over het centrum weerklinken.

Catchy melodie

In maart 2022 zochten de stadsbeiaardiers naar muzikale creaties voor een nieuwe beiaardmelodie en lanceerde hiervoor een oproep. De opdracht was om een korte, catchy en heldere melodie te componeren die op regelmatige tijdstippen het uur in de kerktoren aangeeft. Een tiental muzikale Genkenaren ging de uitdaging aan en stuurde een nummer in. Samen met buurtbewoners en de twee beiaardiers, An en Wim, werden alle inzendingen beluisterd en becommentarieerd. “Hieruit selecteerden we drie melodieën. Het één al rustiger dan het ander, maar alle drie werden ze erg gesmaakt. De drie finalisten zijn bovendien leerling
of oud-leerling van GA voor Kunst, en dat hoeft ook niet te verwonderen", vertelt stadsbeiaardier An trots.

Nostalgia

Genkenaren kozen hun favoriet via een stempagina. De winnaar van de nieuwe beiaardmelodie werd Dries Lenskens met zijn compositie ‘Nostalgia’: “Opgroeien in Genk en de fijne herinneringen hieraan verbonden, inspireerden me bij het maken van deze melodie. Ik heb het
ook herwerkt tot slaapdeuntje voor mijn zoon,” vertrouwt Dries ons toe.

En ook al werd het liedje van de andere finalisten, Peter en Daniela, niet gekozen, ook zij zijn even enthousiast als stadsbeiaardier An: “De nieuwe melodie gaat zeker niet vervelen en het deuntje blijft hangen. Vanaf begin 2023 zal ‘Nostalgia’ dagelijks vanuit de beiaardtoren over de Genkse binnenstad weerklinken."

Apollo III

De stad heeft naast deze nieuwe uuraanslag-melodie nog een mooie aanwinst voor de Sint-Martinustoren. In oktober nam de Genkse beiaard de Apollo III in gebruik. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is dit geen ruimtetuig maar wel een gloednieuwe installatie, zeg maar een jukebox voor de beiaard. Met dit apparaat is het mogelijk om tot 100 verschillende deuntjes geautomatiseerd af te spelen op de beiaard. Ook de nieuwe melodie zal via dit apparaat afgespeeld worden. "Zo geven we dit majestueuze muziekinstrument nog meer schwung”, aldus An.

Uiteraard blijft de virtuositeit van de twee beiaardiers onmisbaar om de 52 klokken van de beiaard te bespelen op feestdagen en bijzondere gelegenheden.

“De melodie
gaat zeker
niet vervelen”

Wil je meer weten of het fragment al in première beluisteren? 

Lees en luister hier

Volg Beiaard Genk ook op Facebook!

Op de foto van links naar rechts:

winnaar Dries Lenskens, beiaardier An Lommelen, laureaten Peter Nicodemus en Daniela Gavilanes.