Een uur voor mijn buur: mascotte Tuur helpt hulp vragen

Gepubliceerd op dinsdag 8 oktober 2019 15.26 u.

De komende maanden kan je Tuur op verschillende plaatsen in Genk zien verschijnen. Met deze mascotte in de vorm van een klok willen de Genkse lokale dienstencentra burenhulp stimuleren, zeker voor oudere en minder mobiele buren. Af en toe een uurtje vrijmaken voor een buur door te helpen met een kleine klus of het bieden van gezelschap, daar staat het burenhulpproject Een Uur Voor Mijn Buur voor!

Handige Harry’s en buddy’s

Een beetje hulp in huis kan het leven aangenamer maken. Toch is hulp vragen niet altijd gemakkelijk, zeker als je elkaar minder goed kent of weinig kan terugdoen. Mensen willen geen last zijn voor hun buren en durven daarom geen hulp vragen. Als buur weet je niet altijd wat iemand nodig heeft en wil je jezelf ook niet opdringen. Een Uur Voor Mijn Buur helpt om mensen met elkaar in contact te brengen.

In Genk heeft Een Uur Voor Mijn Buur ondertussen vaste voet aan de grond gekregen. Zo’n 13 vrijwilligers helpen buurtbewoners via het project. De handige Harry’s staan in voor de kleine klussen: een kastje herstellen, een telefoon programmeren, een vuilzak buiten dragen, … Andere vrijwilligers, de buddy’s, bezoeken dan weer regelmatig een senior voor een babbeltje of gaan samen een wandelingetje maken. Soms pikken de vrijwilligers op hun bezoekjes ook andere vragen op waarmee zij niet kunnen helpen. Die vragen geven ze dan door aan de professionele medewerkers van het dienstencentrum die dat verder opnemen.

Hulp vragen

Nathalie, één van de medewerkers, vertelt: “Net omdat we merken hoe waardevol deze hulp is en hoe moeilijk het is om hulp te vragen, verwelkomen wij Tuur in Een Uur Voor Mijn Buur. Tuur is het gezicht van ons project. Door Tuur in Genk te laten rondreizen, hopen wij meer Genkenaren te informeren over dit aanbod en te stimuleren om hun buren een handje te helpen. Momenteel is er bijvoorbeeld een grote vraag naar buddy’s die regelmatig een bezoekje brengen bij mensen die niet veel contacten meer hebben. Dat kan een keertje per week of tweewekelijks. Wij kijken hierbij naar de wensen van de vrijwilliger.”

Een wandeling

Marijke, een 90-jarige alleenstaande dame van Genk-Centrum krijgt wekelijks een bezoekje van een vrijwilligster van Een Uur Voor Mijn Buur. “Ik kan niet meer alleen naar buiten gezien mijn duizeligheid. De vrijwilligster ondersteunt mij prima zodat we tijdens de zomermaanden toch al geregeld buiten een wandeling konden maken. Ik zou ook graag nog eens naar en aan de Molenvijver wandelen, maar dat gaat nu nog niet. Ik heb een goede band opgebouwd met de toch wel heel vriendelijke vrijwilligster en ik ben uiteraard heel tevreden met deze oplossing”, vertelt ze fier.

Kleine klusjes

Luc is vrijwilliger bij dit project vanaf het eerste uur. “Ik ben niet de super klusser”, relativeert Luc zelf, “maar ik help graag mensen met kleine klusje zoals een kastje in elkaar steken en dergelijke. Soms hebben mensen vragen waar je eigenlijk een gespecialiseerde stielman voor nodig hebt. Die dingen kunnen wij uiteraard niet. Voor mij ook geen tuinonderhoud want daar heb ik een hekel aan. Voor de rest wil ik met heel veel plezier de mensen helpen en ben ik blij dat ik dat kan doen.”

Heb je een praktische vraag en weet je niet bij wie je terecht kan?

Ben je op zoek naar iemand die samen met jou tijd doorbrengt?

Bel dan naar de dienstencentra op het nummer: 089 57 34 81. De medewerkers van Een Uur Voor Mijn Buur zoeken samen met jou naar een gepaste oplossing.

Ben je geprikkeld door het verhaal en wil je graag jouw tijd inzetten om senioren of zorgbehoevenden in Genk te helpen?

Ben je een sociaal persoon die graag tijd met anderen doorbrengt? Of ben je een handige Harry die zijn handen uit de mouwen wil steken om kleine klusjes te doen? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Meer informatie kan je verkrijgen bij de vrijwilligerscoördinator van de dienstencentra via 089 57 34 81.

Je kiest zelf op welke dagen je je vrijmaakt en welke taken je uitvoert. Wij zoeken met jou naar een vrijwilligersengagement op maat.