Een verkeersveiliger Genk? We pakken het aan!

Gepubliceerd op vrijdag 28 mei 2021 10.49 u.
Genkenaren zijn trots op hun stad. Maar er is één groot werkpunt: de verkeersveiligheid in onze stad. De cijfers liegen er niet om: Genk telt te veel ongevallen en Genkenaren maken zich zorgen over onaangepaste en overdreven snelheid. Werk aan de winkel dus.

Iedereen heeft eenzelfde wens: een veilige wijk, een veilige straat waar we elkaar kunnen ontmoeten en zorgeloos kunnen wandelen en fietsen. Dat blijkt ook uit de Genkse Veiligheidsmonitor: onaangepaste snelheid (66 %), agressief verkeersgedrag (48%) en geluidshinder door het verkeer (40%) behoren voor de Genkenaar tot de vijf meest problematische situaties.

Topprioriteit voor alle doelgroepen 

Een topprioriteit dus voor het Genkse stadsbestuur dat alles in het werk stelt om zijn inwoners die veiligheid te bieden. Want veiligheid is een basisbehoefte. In zoverre zelfs dat veiligheid in belangrijke mate meespeelt in het houden en aantrekken van (nieuwe) inwoners, ondernemers, handelaars, scholieren, bezoekers,... De komende maanden zet stad Genk extra in op dit thema. Met campagnes, participatiemomenten in de verschillende stadsdelen en concrete maatregelen bouwen en werken we samen aan een stad waar het goed leven is. Met veilige wijken, inclusief aangepaste snelheid.

Verkeersplan voor je wijk: denk mee en stuur mee 

Hoe veilig is het verkeer in jouw wijk? Kan je met een gerust hart je kinderen met de fiets naar school sturen? Of wil je meedenken over hoe je sluipverkeer in jouw straat kan verminderen? In 2020 had stad Genk op verschillende locaties in de stad sessies gepland waarin jij je mening kon geven op de voorstellen van verkeersplannen per stadsdeel. Maar corona gooide ook hier roet in het eten. Niet getreurd, we zijn terug, en nog beter voorbereid. Het eerste echte participatiemoment vindt nog deze maand plaats. Ook online kan je je mening geven en voorstellen formuleren.

Lees meer over de wijkverkeersplannen en welke wijk eerst aan bod komt.

Aanpak overtredingen in zone 30 en 50 

Aangepaste verkeersplannen met concrete maatregelen en doorgedreven communicatie, het zijn elementen die moeten bijdragen aan de broodnodige gedragsverandering. Want dat is de wens van het merendeel van de Genkenaren. Stad Genk is voortdurend op zoek naar oplossingen om problemen aan te pakken. Sinds kort kunnen lokale besturen met zogenaamde GAS-boetes overtredingen in zone 30 en 50 zelf aanpakken. Een kans die de stad met beide handen grijpt. Want het is slechts een minderheid die het leven voor het merendeel van de Genkenaren verzuurt met hun onaanvaardbaar gedrag, en dat willen we eruit.

Trajectcontroles in aantocht

Daarom worden er dit najaar op 11 locaties (zone 50) in de stad trajectcontroles ingesteld. Rij je op deze trajecten gemiddeld sneller dan de toegelaten 50 kilometer per uur, dan krijg je een GAS-boete. Een bittere pil voor wie niet luisteren wil, maar als het gaat over verkeersveiligheid dulden we geen compromissen. Het is namelijk onze prioriteit dat het aantal klachten in verband met onaangepaste snelheid vermindert waardoor de veiligheid en leefbaarheid in onze stad verbetert. We zetten de komende maanden dan ook extra in op communicatie en sensibilisering. Wij streven naar nul verkeersdoden én nul boetes. Jij ook?

Lees meer over de trajectcontroles