Eerste geboortebos van Genk komt op de Melberg

Gepubliceerd op dinsdag 11 oktober 2022 11.33 u.
Persbericht van 11 oktober 2022

Genk is de groenste centrumstad van Vlaanderen en wil dat ook blijven. Bomen en bossen krijgen dit najaar daarom nog meer ruimte. Drie boomplantacties voeren de daad bij het woord. Zo worden er dit najaar in totaal 3.500 nieuwe bomen geplant met de hulp van Genkenaren. 650 daarvan krijgen een plaatsje in het eerste geboortebos van de stad.

Genk telt heel wat naaldbossen. De eerste werden rond 1850 aangeplant. Helaas is dit type bos op vlak van biodiversiteit niet optimaal. Toon Vandeurzen, schepen Duurzame ontwikkeling en Leefmilieu: “Vandaar dat de stad in 2006 een plan ontwikkelde met een roadmap om onze bossen geleidelijk aan om te vormen naar natuurlijke, heterogene loofbossen. In deze bossen is er meer plaats voor inheemse boomsoorten, wordt er aandacht besteed aan gezonde bosranden en wordt er gewerkt aan natuurlijke verjonging. Want enkel zo komen we tot meer diversiteit en leven in de Genkse bossen.”

In het kader van deze ambitie plant de stad in het najaar 3 verschillende boomplantacties, samen met de Genkenaar. In totaal zullen er 3.500 nieuwe bomen geplant worden.

Het eerste Genkse geboortebos

Geboortebossen staan symbool voor de wens om elk kind op te laten groeien in een groene en gezonde wereld. Genk pakt het op 27 november groots aan. “Het eerste geboortebos van onze stad komt op de Melberg. We gaan elk gezin dat in 2021 een kindje verwelkomde uitnodigen om haar ‘babyboompje’ te komen planten. In 2021 werden er bijna 650 kindjes geboren. Het zal dus meteen een groot geboortebos worden ,” aldus schepen Vandeurzen.

Niet enkel gezinnen die een kindje verwelkomden mogen komen helpen. Elke Genkenaar is welkom, en ook enkele jeugdverenigingen uit de buurt worden uitgenodigd. In totaal worden er op de Melberg 1.700 nieuwe boompjes geplant. Zo zorgen we voor diversiteit en verjonging van het bos en planten we samen aan het bos van morgen.

Nog meer bos in Genk

Naast de aanplant van het geboortebos staan er nog 2 andere boomplantacties op de planning in het najaar: in Kattevennen en aan de Nieuwe Kuilenweg.

Het bos ter hoogte van de Cosmodrome in Kattevennen werd in het verleden gedund, met het oog op natuurlijke verjonging. Daarbij worden bomen gekapt om meer licht te geven aan kleine, jonge boompjes. De stad gaat de natuur nu een handje toesteken en organiseert samen met Genkse scholen een boomplantdag. Leerlingen van de 2de en 3de graad van het lager onderwijs van scholen uit de buurt worden uitgenodigd om op 24 november de handen uit de mouwen te steken. Samen gaan we zo 1.500 boompjes planten.

Op 4 december is het de beurt aan de Nieuwe Kuilenweg. Daar werd vorig jaar een bamboehaard verwijderd, omdat dit een invasieve en agressieve plantensoort is. Om te vermijden dat de bamboe terug uitschiet en zo de overhand krijgt, worden er 350 inheemse boompjes aangeplant. Deze vormen op termijn een buurtbos. Om dit te realiseren worden bewoners van de Nieuwe Kuilenweg uitgenodigd om samen te planten.

Aanplantacties met en voor de burger

Bomen en bossen zijn uiterst belangrijk voor ons allemaal. Ze zorgen voor verkoeling, zuiveren de lucht die we inademen, helpen ons tegen overstromingen en dienen als woonplaats voor heel wat dieren. Bovendien is het aangenaam vertoeven in het groen. “Door acties zoals deze, waar we de burgers uitnodigen om zelf de handen uit de mouwen te steken, hopen we meer en meer mensen bewust te maken van het belang van bomen en bossen en willen we meer betrokkenheid creëren,” aldus schepen Vandeurzen. “Niet enkel de aanplantacties dragen hiertoe bij. Het Heempark in Genk organiseert het hele jaar door activiteiten om mensen dichter bij de natuur te brengen.”

Najaarskalender Heempark: www.heempark.be
Alles over bomen en bossen in Genk: www.genk.be