Eerste Genkse schoolstraat in Kolderbos

Gepubliceerd op vrijdag 15 maart 2019 10.04 u.
Persbericht van 15 maart 2019

Op maandag 18 maart wordt de eerste ‘schoolstraat’ in Genk ingehuldigd. Een schoolstraat is een straat die aan het begin en einde van de schooldag gedurende een half uur wordt afgesloten. In Genk is die primeur weggelegd voor de Hooiweg aan de Europaschool in Kolderbos.

VEILIGER SCHOOLVERKEER

De Hooiweg is vanaf maandag een halfuur voor en een halfuur na de start en het einde van de schooldag autovrij. De openbare weg is dan voorbehouden voor voetgangers en fietsers.
Schepen Michaël Dhoore, bevoegd voor Mobiliteit: “In eerste instantie willen we met de invoering van de schoolstraat de verkeersveiligheid in de buurt van de school verbeteren maar het spreekt voor zich dat dit ook de luchtkwaliteit ten goede komt. Wij testen deze schoolstraat tot 28 juni. Na de test bekijken we samen met de school wat goed was en wat beter kan. Bij een positieve evaluatie denken we na over een definitieve invoering.”
Bewoners van het stukje schoolstraat op de Hooiweg mogen de straat tijdens dat half uur wel uitrijden, maar dan wel stapvoets. Ze laten de doorgang vrij voor de voetgangers en fietsers, verlenen hen voorrang en stoppen er voor.

OVERDREVEN SNELHEID

Hubert Crals, directeur Europaschool: “Van onze 350 leerlingen komen er een 70-tal met de auto, en een 100-tal met de bus. De anderen komen te voet of met de fiets. Die ‘evaluatie’ van het verkeer rond onze school is niet dramatisch slecht maar we merken toch vaak een overdreven snelheid op de Hooiweg op. Ook op de Hommelheidestraat trouwens. We zijn dan ook blij dat de hele verkeerssituatie rond onze school aangepakt wordt. Zo wordt er ook permanent beperkt eenrichtingsverkeer ingevoerd in de Keinkestraat, om een veiligere verkeersroulatie te krijgen.” De school investeert momenteel ook in een nieuwe fietsenstalling en een aantal schoolfietsen.

TWEEDE SCHOOLSTRAAT IN BOKRIJK

Op dinsdag 23 april wordt ook de tweede schoolstraat in Genk geïnstalleerd. Die eer valt te beurt aan het Sint-Jozefinstituut in Bokrijk. Een deel van de Kneippstraat (gedeelte parallel aan parking Bokrijk Sport) wordt aan het begin en einde van de schooldag gedurende een half uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Automobilisten kunnen hun kinderen wel nog afzetten op de parking van Bokrijk Sport.

SNELLER TE VOET OF MET DE FIETS

De invoering van een schoolstraat betekent meer dan alleen zorgen voor een betere luchtkwaliteit en verkeersveiligheid. Michaël Dhoore: “Dit traject kan zorgen voor een zogenaamde ‘modal shift’. Dat wil zeggen dat ouders en leerlingen worden gestimuleerd om korte afstanden met de fiets of te voet af te leggen. Doordat er minder verkeersdrukte is aan de scholen, zullen nog meer ouders en kinderen met de fiets of te voet naar school gaan.”