Eerste vaccinaties As - Genk - Zutendaal vanaf 22 februari

Gepubliceerd op vrijdag 12 februari 2021 9.03 u.
Vanaf 22 februari worden in Vaccinatiecentrum As - Genk - Zutendaal de eerste driehonderd vaccins toegediend aan zorgpersoneel.

genk.be/vaccinatiecentrum

De tientallen medewerkers en firma’s die achter de schermen met man en macht bezig zijn om het vaccinatiecentrum en het infocenter operationeel te krijgen, weten wat hen te doen staat. De komende maanden zullen in totaal zo’n 66.000 burgers de kans krijgen om langs te komen voor één of twee spuitjes.

66.000 inwoners, vanaf 22 februari

Voor veel mensen kan het niet snel genoeg gaan, want iedereen heeft het nu wel helemaal gehad met de coronacrisis. Maar op nauwelijks enkele weken tijd een vaccinatiecentrum op poten zetten waar tienduizenden mensen één en misschien twee keer moeten passeren voor een vaccinatie: het is een huzarenstukje dat momenteel overal in Vlaanderen wordt geklaard. Zo ook in de Limburghal, waar eerstelijnszone Kemp & Duin één van zijn twee vaccinatiecentra uitbouwt, samen met de gemeenten As, Genk en Zutendaal, en dat in samenwerking met het bestuur van de Limburghal en gespecialiseerde firma’s zoals New Lines en To-the-Point Events voor de inrichting.

De volledige werking van het vaccinatieproces is intussen getest, van de allereerste tot en met de allerlaatste stap: hoe verloopt het onthaal? Hoe gaat de vaccinator tewerk? Hoelang duurt het voor één persoon om door het hele proces te gaan?

Heel wat medische en niet-medische medewerkers staan in voor de goede gang van zaken. Wat het medische betreft, gaat het onder meer over het medisch onthaal, vaccinbereiders, een apotheker en uiteraard vaccinatoren. Ook is er altijd een arts aanwezig, die de vaccinaties nauw opvolgt.

1200 tot 1500 spuitjes per dag

Het echte werk begint rond 22 februari met de eerste vaccins voor medewerkers uit de zorg. De weken die volgen wordt het aantal vaccins stelselmatig opgedreven. Het vaccinatiecentrum is uitgerust om 1200 tot 1500 vaccinaties per dag aan te kunnen. Daarvoor rekent de organisatie naast vaste medewerkers en medisch personeel ook op heel wat vrijwilligers.

In de opstartfase en met een ouder publiek kunnen er zo’n 25 vaccinaties per vaccinatielijn per uur gebeuren. Met vier vaccinatielijnen en drie shifts van telkens vier uur, kom je aan maximaal 1200 vaccinaties. Het is de bedoeling dat aantal op te drijven tot 30 per lijn per uur in de piekperiode, wanneer ook een jonger publiek aan de beurt komt en het vermoedelijk vlotter kan gaan. Indien nodig is er zelfs nog een vijfde vaccinatielijn die kan opgezet worden.

Tientallen medewerkers en honderden vrijwilligers

Vier tot vijf vaccinatielijnen, dat vergt heel wat personeel. Daarbij maken we een onderscheid tussen medisch en niet-medisch personeel, en tussen vaste medewerkers en vrijwillige. De gemeenten zullen samen zo’n 40 vaste medewerkers geheel of gedeeltelijk vrijmaken om dit vaccinatiecentrum een half jaar te laten draaien, daarin het Infocenter meegeteld.

Het medisch personeel wordt voorzien door de eerstelijnszone. Toch volstaan enkele tientallen medewerkers niet. Bijkomend rekenen de organisatoren dus ook nog eens op zo’n 150 medische, en enkele honderden niet-medische vrijwilligers. Tot op heden meldden zich al meer dan 600 niet-medische vrijwilligers aan.