EHBO en reanimeren voor 55-plussers

Binnen de Adviesraad 55+ is de werkgroep veiligheid en gezondheid actief. Na het grote succes van de EHBO-cursussen van de vorige jaren organiseert de werkgroep samen met het Rode Kruis - afdeling Genk opnieuw enkele vormingen voor de Genkse 55-plussers.

Je kan voor elke vorming afzonderlijk inschrijven. Deelname is gratis. Per les kunnen maximum 12 personen deelnemen

Eerste hulp bij huis-, tuin- en keukenongevallen

Heb je het al eens meegemaakt? Je kleinkind, echtgenoot of buurman heeft in een onhandige bui een ernstige wonde opgelopen. Wat nu? Kan je de wonde zelf verzorgen

of moet je de hulp van een arts inroepen? Wat kan je doen als je je verbrandt?

Voor dergelijke situaties is er deze themales. Je leert wat je zelf kunt doen bij een ongelukje en je verneemt wanneer professionele hulp onmisbaar is.

Bij de themales hoort een handige minigids, waarin je alles snel kunt opzoeken. Bovendien past de minigids in je eerstehulpkoffer. Zo heb je hem altijd bij de hand als het nodig is.

Wanneer? (op beide data wordt dezelfde cursus gegeven) Vrijdag 13 maart 2020 van 13.30 uur tot 17 uur. Dinsdag 24 maart 2020 van 13.30 uur tot 17 uur. 

Waar? 

Afdelingslokaal Rode Kruis, Winterslagstraat 87

Inschrijven?

telefonisch via 089 65 43 72 of via mail: sociaal.welzijn@genk.be

Reanimeren en defibrilleren

Er zijn in België zo’n 10.000 hartstilstanden per jaar, ongeveer 30 per dag. Iemand met een hartstilstand heeft nog een kans op overleven als je snel de hulpdiensten alarmeert en hartmassage en mond-op-mondbeademing start. Dat betekent dat meestal toevallige voorbijgangers of huisgenoten moeten reanimeren. Daarom is het belangrijk dat ook jij deze levensreddende technieken kent. Het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) verhoogt de slaagkansen van de reanimatie met 60%.

In deze les leer je zowel reanimeren als het AED-toestel gebruiken. Op een reanimatiepop oefen je de hartmassages en mond-op-mondbeademingen, leer je de elektroden aanbrengen en de instructies van het AED-toestel volgen. Je leert ook wat je moet doen als het slachtoffer bewusteloos is, maar nog ademt en reanimatie dus niet nodig is. Beademen gebeurt met en zonder zakmasker.

 

Wanneer? (op alle data wordt dezelfde cursus gegeven)

Maandag 9 maart 2020 van 13.30 uur tot 17 uur. Vrijdag 20 maart 2020 van 13.30 uur tot 17 uur. Maandag 23 maart 2020 van 19 uur tot 22.30 uur.

 

Waar?

Afdelingslokaal Rode Kruis, Winterslagstraat 87

Inschrijven?

telefonisch via 089 65 43 72 of via mail: sociaal.welzijn@genk.be

Gemakkelijke kledij is aan te bevelen omdat er praktische oefeningen worden gedaan.