Emile Van Doren in dialoog met schilder Maartje Elants: nieuwe expo opent deuren

Gepubliceerd op dinsdag 17 mei 2022 14.32 u.
Persbericht van 17 mei 2022

Het Emile Van Dorenmuseum in Genk stelt met trots een nieuwe tentoonstelling voor. Schilder Maartje Elants verdiepte zich in het werk van de landschapsschilder. Het resultaat? Een unieke dialoog tussen de twee. Maar kom vooral zelf eens een kijkje nemen.

Net zoals Emile Van Doren (1865-1949) op het einde van de 19de eeuw het bruisende Brussel inruilde voor het Genkse landschap, verhuisde Maartje Elants vanuit het drukke Amsterdam naar het rustieke dorpje Heks in Belgisch Limburg. Tot daar de overeenkomsten. Want in hun werk zou je ze elkaars tegenpolen kunnen noemen: Van Doren schilderde buiten, in het landschap. Maartje Elants schept haar eigen intieme wereld, tussen vier muren en in de beslotenheid van haar atelier.

Al is Maartje Elants geen landschapsschilder, toch voelde ze zich aangetrokken tot Van Dorens schildertechnieken. Ze analyseerde zijn werk tot in de details, zowel artistiek als ambachtelijk. Bijna een jaar lang dwaalde ze als het ware door zijn landschappen en seizoenen, met open blik, en bracht Emiles toetsen en kleuren op een speelse manier binnen in haar eigen werk. Van buiten naar binnen, en andersom. Een avontuurlijk proces, dat op de voet gevolgd werd door fotografe Selma Gurbuz.

Het verrassende resultaat ontdek je deze zomer in de tentoonstelling BINNEN BUITEN, een schildersdialoog tussen Maartje Elants en Emile Van Doren, tussen binnen en buiten, tussen vroeger en nu. Naast de schildersdialoog brengt BINNEN BUITEN ook een reeks werken geïnspireerd door de Stiemervallei samen in de Stiemerkamer en wordt de aftrap gegeven voor een kunstproject in samenwerking met Aaron-Victor Peeters. Deze gaat de hele zomer lang in de voetsporen van zijn landschapschilderende grootvader op zoek naar de inspiratie van het Kempenlandschap.

Expo BINNEN BUITEN, vanaf donderdag 26 mei tot en met zondag 2 oktober 2022. Open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur.
Emile Van Dorenmuseum in het Huis van Landschap en Kunst, Henri Decleenestraat 21 in Genk.