Emile Van Dorenmuseum duikt de herfst in met expo 'Over bomen en bossen'

Gepubliceerd op donderdag 13 oktober 2022 11.49 u.
Persbericht van 13 oktober 2022

Het Genkse Emile Van Dorenmuseum duikt de herfst in met de nieuwe expo ‘Over bomen en bossen’. Historische werken en hedendaagse kunst nemen de bezoeker mee door het landschap van de stad.

Eeuwenlang domineerden uitgestrekte heidevlakten met landduinen en spiegelende vijvers, vliegdennen en berkenbomen het landschap in en rond Genk. Grote delen ervan waren publieke gronden waar iedereen zijn kuddes kon laten grazen en drinken of heideplaggen oogsten.

De wet op de woeste gronden uit 1847 verplichtte gemeentes echter deze gronden te verkopen om ze te laten ontginnen. Uitgestrekte naaldbossen werden aangeplant en de eindeloze horizon van weleer werd niet langer enkel door de eenzame toren van de Sint-Martinuskerk doorbroken. Met het wegvallen van de heidecultuur en de grazende kuddes bebosten ook stilaan grote delen van het Genkse landschap.

Vanaf het midden van de negentiende eeuw kreeg dit gevarieerde landschap een grote aantrekkingskracht op natuurwetenschappers om zijn boeiende diversiteit en op kunstenaars om zijn inspirerende schoonheid.
“De tentoonstelling ‘Over bomen en bossen’ toont niet alleen werk van deze 19de-eeuwse landschapsschilders”, vertelt schepen van Cultuur Anniek Nagels. “Ook vandaag zijn bomen en bossen een onuitputtelijke bron van inspiratie voor kunstenaars. Zo is er werk van kunstenaar Quinten Torp. In de reeks ‘The Struggler’ verbeeldt hij de kracht van de oude eikenstoven.” Verder toont de expo ook werk van Stijn Cole, Marc Claes en Ingrid Godon.
Ontdek het boeiende randprogramma op www.emilevandorenmuseum.be.

PRAKTISCH

Wat?
Expo ‘Over bomen en bossen’

Wanneer?
Tot en met zondag 19 februari 2023, elke donderdag tot en met zondag, van 14.00 tot 17.00 uur.

Waar?
Emile Van Dorenmuseum, Huis van landschap en kunst, Henri Decleenestraat 21 in Genk.

Prijs?
Gratis