Emile Van Dorenmuseum in RESET

Gepubliceerd op maandag 11 mei 2020 16.02 u.
Het Emile Van Dorenmuseum van Genk is nog even dicht maar hoopt op een spoedige heropening. Achter de schermen is immers flink gewerkt aan RESET, een nieuwe expo. In afwachting gaat 3600 dieper in op het verleden en de toekomst van deze bijzonder plek.

“Het beeld dat wij van dit museum hebben, stemt al lang niet meer overeen met de herinnering uit onze jeugdjaren", zegt Kristof Reulens, coördinator erfgoed en kunst.

Het begon allemaal in op 5 oktober 1956. Stéphanie - Fanny - Van Doren, dochter van landschapschilder Emile Van Doren en Cidonie Raikem (foto), sterft. Ze bleef ongetrouwd en kinderloos en schenkt de villa met atelier Le coin perdu bij testament aan het gemeentebestuur van Genk. Ze vraagt om het gebouw een culturele bestemming te geven en de herinnering aan haar vader levend te houden.

Heeft stad Genk de wens van Fanny Van Doren kunnen waarmaken, Kristof?

Kristof Reulens: "We hebben een lange weg afgelegd. De kunstenaarsvilla heeft door de jaren heen verschillende functies gehad. Onder andere als woning en als repetitieruimte voor een theatergezelschap. In 1976 opende hier een museum onder naam 'Gemeentelijk museum en kultuurhuis Emiel Van Doren' de deuren. De villa werd ook even de thuisbasis van Heemkring Heidebloemke, die er een heemmuseum uitbouwde. In de zomer van 2008 verhuisde Heemkring Heidebloemke naar de Bib. Na een grondige renovatie heropenden we in 2010 onder de huidige naam Emile Van Dorenmuseum. Huis van landschap en kunst."

Waarom de naam Huis van Landschap en Kunst?

Kristof Reulens: "Emile Van Doren was niet de enige landschapschilder in Genk. We hebben intussen al 386 kunstenaars kunnen aanduiden die tussen 1840 en 1940 actief waren in Genk. Samen lieten ze een schat aan kunstwerken na, die het artistieke en visuele geheugen vormen van onze stad. Uiteraard hebben we niet al deze werken in onze collectie. Maar we houden wel een inventaris bij, ook van de vele brieven, foto’s en literatuur die we verzamelen. En regelmatig ontvangen we ook een schenking."

Zijn er nog landschapschilders vandaag in Genk?

Kristof Reulens: "Het landschap inspireert ook vandaag talloze kunstenaars, uit Genk maar ook daarbuiten. Het museum heeft ook een residentie waar regelmatig op uitnodiging kunstenaars verblijven. Die laten zich net zoals hun 19de-eeuwse voorgangers door Genk inspireren. Ze laten ook altijd iets achter: een werk voor de collectie of een kunstwerk in de publieke ruimte. Zo pakken we binnenkort in onze eigen museumtuin uit met een bronzen waterval van Stijn Cole en een indrukwekkend werk van Gert Robijns, met de veelbelovende titel RESET Emile Van Doren."

RESET? Zoals in ‘resetten’ of ‘opnieuw instellen’?

Kristof Reulens: "Inderdaad! De vlag van ons museum dekt zijn lading niet meer. We zijn intussen zoveel meer dan een museum rond de figuur Emile Van Doren. Onze collectie verbreedt, ons publiek verjongt, ons aanbod diversifieert en samenwerkingen groeien. Met RESET wordt de kiem gelegd voor een eigentijds museum over landschap en kunst, van vroeger tot vandaag! Volgend jaar vernieuwen we de tuin. Rudi Luijters maakt het concept dat helemaal afgestemd is op onze directe buren. Dat zijn de bewoners rond het museum, zoals het woonzorgcentrum Toermalien maar ook de medewerkers op Portavida en de toekomstige bewoners in de flats."

5X weetjes over het Emile Van Dorenmuseum:

  1. Sinds de sluiting door het coronavirus zet het museum elke dag een collectiestuk en -verhaal in de kijker via #geendagzonderkunst en www.geendagzonderkunst.be.

  2. Als de coronamaatregelen het toelaten, gaat het museum op zondag 21 juni opnieuw open voor het publiek en kan je eindelijk naar de expo RESET Emile Van Doren.

  3. De openingstijden verruimen vanaf dan naar 4 dagen per week. Van donderdag tot zondag, telkens van 14 tot 18 uur.

  4. Het museum is gratis te bezoeken en dat dankzij een groep van 25 enthousiaste vrijwilligers.

  5. Het museum biedt ook rondleidingen voor schoolklassen aan, inclusief spelletjes én schildersopdrachten.