Erger jij je ook aan sigarettenpeuken?

Gepubliceerd op dinsdag 8 mei 2018 15.58 u.

Roken schaadt de gezondheid, dat weten we ondertussen allemaal.
Daarom geldt er gelukkig al jaren een rookverbod in publieke gebouwen en in horecazaken. De stad gaat voortaan strenger optreden tegen wie sigarettenpeuken op het openbaar domein gooit.

FILTER BEVAT KUNSTSTOF

Wie stoort er zich niet aan: de vele peuken op de openbare weg en trottoirs.
In de filter van een sigaret zit celluloseacetaat. Deze kunststof breekt maar heel langzaam af. Gooi je dit zomaar op de grond, dan kan het maanden duren vooraleer de filter afbreekt. De veegwagensvan de stad ruimen veel van die hinderlijke peuken op tijdens hun ronde. Maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen.

GRATIS GEVELASBAKKEN

Het stadsbestuur stelt daarom gratis asbakken ter beschikking aan de horeca- of handelszaken. De levering en installatie is volledig gratis. Leegmaken doet de zaakuitbater zelf. Ondertussen hebben tientallen zaakvoerders dit gedaan.

“Wij zijn ingegaan op het aanbod en hebben een asbak laten installeren aan onze gevel en de buren ook trouwens”, zegt Luca van hotel De Schacht. Zo kan wie een sigaretje wil roken buiten, dit doen zonder slingervuil te veroorzaken. Zelf ben ik net gestopt, dit is enkel voor de foto hoor”, lacht Luca.

MEER INFO?

Heb jij een handels-of horeca zaak en ben je de peuken voor je deur ook beu?
Vraag de asbak aan via T 089 65 36 00 of werkplaatsen@genk.be 

OPGELET!

Wie betrapt wordt op het weggooien van een sigarettenpeuk op openbaar domein wordt beboet op basis van artikel 50 §1van de ‘Politieverordening ter beteugeling van overlast’. Die handelt over het achterlaten van afval op openbaar domein. Een boete kan oplopen tot 350 euro.