Erin, wat mogen we over jou weten?
Erin: Ik ben geboren in de Verenigde Arabische Emiraten. Mijn papa is Belg, mijn mama Zuid-Afrikaanse. Ik heb als kleuter nog even school gelopen aan de Reinpad, maar daarna ben ik in het buitenland Engelstalig opgegroeid. Toen we op mijn twaalfde weer naar Genk verhuisden, heb ik aan het OLV-lyceum opnieuw Nederlands moeten leren.
Waar komt je passie voor het theater vandaan?
Erin: Ik liep als klein meisje al altijd rond in een balletpakje. In Dubai ging ik elk weekend naar de dansschool. Ik wist al heel snel dat ik later wilde performen op een podium. Op mijn zestiende trok ik naar Musart, de kunstschool in Hasselt. Aan de Genkse academie volgde ik zang bij Sonja Feenstra, en ik danste tot 16 uur per week in de balletschool bij Véronique Lenaers.
Wanneer begon je te dromen van een toekomst als musicalster?
Erin: Sonja Feenstra heeft me ondergedompeld in de musicals. Toen ik later mocht meespelen in een opera ontdekte ik de liefde voor het acteren. Maar wie musical zegt, zegt Broadway. Met mijn internationale opvoeding, en met Engels als moedertaal, ging ik gaandeweg ook geloven dat niets onmogelijk is.
Hoe ben je uiteindelijk geselecteerd voor AMDA?
Erin: AMDA organiseert wereldwijd audities. In januari 2020 waagde ik mijn kans in Amsterdam. Mijn leerkracht had me daarvoor klaargestoomd. Ik moest er zingen en een monoloog brengen, en ik heb de jury overtuigd. t Is echt mijn droomschool, dus dat was echt fantastisch.
De opleiding kost 40.000 euro per jaar. Waar vond je al dat geld?
Erin: (lacht) Ik heb het niet gevonden, ik heb er heel hard voor gewerkt. Op basis van mijn levensverhaal zou je misschien denken dat het allemaal vanzelf ging, maar dat is niet zo. Ik heb gewerkt in Toermalien, in het Planten-centrum, gaf les op de balletschool, en ik heb zelfs koekjes gebakken met mijn vriendinnen: Broadway Biscuits! In de zomer van 2020 werkte ik voltijds in het Bilzense bedrijf Encon. Zonder hen was het nooit gelukt. En dan kreeg ik nog eens de steun van familie, vrienden, serviceclubs en organisaties waaronder stad Genk.
Hoe zien je dagen er nu uit?
Erin: We hebben superveel les, elke dag tussen 6 en 8 uur. Onze groep studenten is heel gedreven. We oefenen samen, we zijn 24/7 met musical bezig. Het is heftig, maar ook ongelooflijk leuk. Als enige Europese in een internationale klas voel ik me hier helemaal op mijn plek. En ik ben heel dankbaar.
Knijp je jezelf wel eens in je arm?
Erin: Oh ja, elke keer als ik hier buitenwandel. Ik woon in Upper West Side in Manhattan, in de buurt van Central Park. Ik loop elke dag als het ware rond in een Amerikaanse film. Dat blijft magisch.
Zien we je nog terug in Genk?
Erin: Zeker: eind juni al, als alles goed gaat. Mijn mama woont met mijn broer weer in Genk, waar ze werkt als verpleegster bij het Wit-Gele Kruis. Genk is dus de plek waar ik op een of andere manier altijd weer terechtkom. Ik ben er volwassen geworden, en ik hou van mijn stad. Genk blijft altijd een beetje thuiskomen.
TIP VAN ERIN
GA voor je dromen. Ben je creatief en wil je een opleiding volgen na school. bezoek dan zeker eens de academie voor het nieuwe schooljaar start.
- GA voor Kunst organiseert op zaterdag 5 juni (10-16u) een kennismakingsdag, onder de luifels van het stadhuis. Daarnaast zijn er concertjes op het leespleintje van de bibliotheek. In de bib zelf zie je enkele minder bekende instrumenten.
- Van 19 tot 27 juni is er op Protavida eindejaarstentoonstelling 'De Finale' met werk van de afdeling Beeldende Kunst en Media.
Misschien vind jij er ook wel je passie!