Expo Bind-Band-Bond in Sint-Martinuskerk

Gepubliceerd op vrijdag 28 mei 2021 10.12 u.
Bij een uitzonderlijke expo hoort een klinkende naam: Bind-Band-Bond loodst je door de rijke en boeiende geschiedenis van de Sint-Martinuskerk. Ook de vele kerkschatten en indrukwekkende kunstwerken staan tentoon. Verschillende Genkenaren zetten hun schouders onder dit opvallende project.

"Dit verhaal moet verteld worden"

Het waren deken Luc Herbots en gids Daniël Rejek (foto) die met het idee voor deze expo op de proppen kwamen. “Het bewogen verhaal van deze statige kerk verdient te worden verteld”, zegt Daniël. “Het kerkelijke hart van Genk klopt al sinds de achtste eeuw op deze plek. En zeggen dat alles begon met een kleine houten kapel. Na verschillende gedaanteverwisselingen verrijst midden negentiende eeuw een kerk in neogotische stijl. Het beeld van de herkenbare torenspits duikt voor het eerst op wanneer landschapsschilders als Emile Van Doren de Genkse horizon vastleggen op hun doeken.”

Hoofdkerk van Genk 

Tot 1910 had Genk slechts één parochie en één kerk. De komst van de mijnen bracht daar verandering in. Het bevolkingscijfer steeg razendsnel en er waren meer kerken nodig. Maar de Sint-Martinuskerk in het stadscentrum bleef de Genkse hoofdkerk. De eerste steen van de huidige kerk werd in 1950 gelegd en is gebouwd in een moderne gotische stijl. “Onlangs voltooiden we de restauratiewerken aan de kruisweg. Het is slechts één van de vele kerkschatten die dit gebouw rijk is. De tijd was rijp om al dat fraais met de buitenwereld te delen. En de band van de Genkenaren met hun kerk aan te halen”, aldus Daniël.

Bind-band-bond gaat om verbinding

Dat verklaart meteen de naam van deze expo. “Alles in Bind-Band- Bond draait om verbinding”, verduidelijkt Daniël. “Tussen mensen onderling en met God, tussen heden en verleden, lief en leed, hemel en aarde. Daarom is er veel aandacht voor de sacramenten en de bijhorende rituelen. Verbindingsmomenten in elke levensfase. De drie woorden leggen tegelijk een leuke link met onze beiaard. Uiteraard verdient ook die een plekje in het indrukwekkende relaas van de Sint-Martinuskerk.”

Uniform van de 'Suisse' 

Verder maakt de bezoeker kennis met oude kerkelijke gebruiken en persoonlijkheden. Daniël: “Denk maar aan de legendarische suisse, de ordebewaker. Alle kinderen hadden schrik van hem. Mede door zijn indrukwekkende uniform. Ook dat kan je hier bewonderen. Net als andere liturgische gewaden, waardevolle voorwerpen en kunstwerken stijlvol gepresenteerd en uitgelicht. Een aantal van die stukken kregen we in bruikleen van de stad Genk en het Emile Van Dorenmuseum. En daar zijn we hen ontzettend dankbaar voor. Stap dus zeker eens binnen in de Sint-Martinuskerk!"

Bind-Band-Bond loopt nog tot 30 september en is elke dag toegankelijk van 14 tot 17 uur, op donderdag bijkomend tussen 9 en 12 uur.
Plan je een groepsbezoek? Maak dan eerst een afspraak via visit@genk.be!
De toegang is gratis.
De expo kwam tot stand met de steun van Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, de Genker Toeristische Gidsen en het Emile Van Dorenmuseum.