Januari: Koen Vanmechelen

De ontbijttafel van Koen Vanmechelen

Waarom zet jij je schouders onder Fair Trade?

Koen Vanmechelen: “Zelf ben ik, via mijn vele projecten, een kosmopoliet geworden. Ik zwerf als nomade de wereld rond. Ik zie hoe de wereld erg veranderd is met het internet en de smartphone. We leven in een grotere wereld. Of we het nu willen of niet, we moeten ook die wereld durven bekijken en onze bezorgdheden met elkaar delen. Met mijn projecten zoek ik aandacht voor mondiale uitdagingen zoals de gevolgen van monocultuur en het belang van (bio)diversiteit. De kip is hiervoor het ultieme symbool.”

Wat moet er volgens jou gebeuren?

Koen Vanmechelen: “Ik heb zelf gezien en ervaren hoeveel lokale gemeenschappen steeds maar moeten afgeven. Het is hoog tijd om de wereld opnieuw in balans te brengen. De toekomst ligt in duurzaamheid. Duurzame producten met respect voor het lokale. Dit kan de wereld alleen maar ten goede komen.”

Hoe belangrijk is lokale voeding
in jouw leven?

Koen Vanmechelen: “Lokaal aankopen, korte keten, eerlijke handel, … het zijn kleine, eenvoudige aanpassingen die een directe invloed hebben. Een alternatief voor de ver doorgedreven industriële landbouw die landroof, migratie, oorlog en ellende voedt. Voedsel is leven en liefde. Eten is identiteit. De Fair Trade producten helpen je als consument de juiste keuzes maken.”

Wat voor lekkers uit de Fair Trade winkel mag er zeker op jouw ontbijttafel staan?

Koen Vanmechelen: “De crackers met sesam en medjoul dadels vind ik zeer moeilijk te weerstaan. Die zal je zeker op mijn ontbijttafel terugvinden.”