Familiale spanningen in coronatijd

Gepubliceerd op dinsdag 9 juni 2020 10.21 u.
Door de coronamaatregelen verwachten hulpverleners een toename van familiaal geweld. Dries is coördinator van het Limburgse Family Justice Center en bevestigt die vrees. Al is er voorlopig nog geen grote stijging. Stilte voor de storm?

Heel wat gezinnen zitten nog op elkaars lip, waardoor spanningen en conflicten in de relatie of het gezin kunnen oplopen. Op dit moment zijn er niet méér, maar wel zwaardere feiten. “We verwachten dat meer mensen zullen aankloppen voor hulp zodra de maatregelen nog meer versoepeld worden,” klinkt het bij het FJC Limburg op Portavida in Genk.

Dries, wat doet het Family Justice Center Limburg precies?

Dries Wyckmans: “Het Family Justice Center (FJC) helpt mensen die geweld ervaren binnen het gezin. Wij brengen verschillende diensten samen om deze gezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen. Denk hierbij aan OCMW, CAW, jeugdhulpverlening en geestelijke gezondheidszorg, maar ook politie, parket en justitiehuis. Momenteel werken we nog niet in heel Limburg, maar wel in 14 gemeenten waarvan Genk deel uitmaakt.”

Hoe komen gezinnen bij jullie terecht?

Dries: “Dat verloopt bijna altijd via een proces-verbaal van de lokale politie. Dat pv komt naar ons en wij gaan op basis van de beschikbare informatie het risico inschatten. In iets minder dan de helft van de gevallen gaat om niet-ernstige of niet-strafbare feiten. Die gezinnen helpen we uiteraard ook, zodat de situatie niet erger wordt. Maar bij meer dan de helft gaat het helaas wel om ernstige feiten. Soms met zwaar geweld waarbij ook kinderen het slachtoffer zijn. Dan gaan we onmiddellijk aan de slag om het hele gezin een veilige oplossing te bieden.”

Momenteel telt FJC Limburg 35 medewerkers van verschillende organisaties. Sonja en Lisa zijn twee ervaren maatschappelijk assistenten van stad Genk en maken deel uit van het team op Portavida. “Wij brengen onze ervaring en contacten uit Genk mee naar het FJC. En andersom zijn we de ambassadeurs van de FJC-werking bij de collega’s van stad Genk. Zo geraakt de werking beter bekend bij alle stadsdiensten.”

Met welke situaties krijgen jullie zoal te maken?

Lisa: “In drie op vier van de gezinnen die bij ons terechtkomen, is er sprake van problemen of geweld tussen partners of ex-partners. Daarnaast gaat het om situaties van kindermishandeling, vechtscheidingen, maar ook oudermishandeling. In al deze situaties merken we dat snelle actie het verschil maakt. In bepaalde gevallen is het best dat mensen uit elkaar gaan. Maar vaak willen partners dat het geweld stopt, niet de relatie. Dan doen we er alles aan om het gezin of de relatie sterker en gezonder te maken, onderliggende problemen aan te pakken en het geweld duurzaam te laten stoppen.”

Hoe verloopt die ondersteuning in coronatijd?

Sonja: “We hebben onze manier van werken aangepast en houden vooral telefonisch en digitaal contact. Het is dan wel even zoeken naar een moment waarop mensen vrijuit kunnen praten. Zonder huisbezoeken is het ook moeilijker een geweldpleger te confronteren met de daden. We leggen nu vooral de focus op veiligheid en rust. Ook proberen we slachtoffers te overhalen om niet in hun kot te blijven als de situatie onveilig is.

5 tips om familiaal geweld te vermijden

  • Beweeg voldoende; geef structuur aan je dag.
  • Schrijf je gevoelens op, laat ze uit je hoofd.
  • Praat met elkaar over oplossingen.
  • Lukt praten niet? Druk op de pauzeknop en neem afstand.
  • Zoek hulp of steun, bij familie/ vrienden of professionele hulp: bel 1712.
Meer informatie over het Family Justice Center vind je op www.fcjlimburg.be.