Veelgestelde vragen over parking Fruitmarkt

Op de Fruitmarkt kan je voortaan gratis parkeren, maar de parkeerduur is beperkt tot 30 minuten. Je kan niet meer bijbetalen om langer te blijven staan. Blijf je toch langer staan, dan volgt onvermijdelijk een retributie van €15 per halve dag. Wie dat wil, kan zijn verblijftijd verlengen tot maximaal 90 minuten, door een sms of QR scan bij een deelnemende handelaar.

Veelgestelde vragen

Waarom kan ik niet meer betalen voor het parkeren op de Fruitmarkt?

Ik heb geen Smartphone, kan ik ook verlengen?

Ik kreeg een retributie, hoe komt dat?

Ik wil graag langer dan een half uur blijven, wat nu?

Kan ik op de middag langer blijven staan?

Welke zijn precies de uren waarop de retributies van toepassing zijn?

Ik heb een kaart voor personen met een handicap. Mag ik op de Fruitmarkt parkeren?

Mijn partner en ik delen een wagen, kunnen wij beiden op onze eigen smartphone gebruik maken van de app?

Doen alle handelaren mee met deze actie?

Ik heb een buitenlands kenteken en GSM, werkt dit voor mij ook?

 

Antwoorden

Waarom kan ik niet meer betalen voor het parkeren op de Fruitmarkt?

Op de Fruitmarkt (55 parkeerplaatsen) testen wij een nieuwe vorm van parkeerbeheer. Daarbij kan iedereen 30 minuten gratis parkeren zonder iets te hoeven doen. Wie wat langer wil blijven staan, kan gebruik maken van de sms-service (vergelijkbaar met de 4411-service die je in het hele land vindt) of een QR-code scannen met de app. Met beide systemen kan je tot 90 minuten gratis parkeren. Betalend parkeren kan op de Fruitmarkt niet meer.

Wens je langer te parkeren dan 30 minuten? Dan verwijzen we je graag door. Er zijn in totaal circa 4.000 parkeerplaatsen in Genk beschikbaar. Een overzicht van waar parkeren in Genk vind je op www.genk.be/waarparkeren. In de onmiddellijke omgeving van de Fruitmarkt heb je heel wat mogelijkheden om betalend te parkeren: langs de Europalaan (rode zone; 1.5 euro per uur; maximaal 1 uur parkeren), parking Stadsplein (Q-Park - betalend - parkeerduur onbeperkt - 650 plaatsen), parking Shopping 3 (een 60-tal parkeerplaatsen - 90 minuten gratis parkeren) en Sint-Martinus (Q-Park - betalend - parkeerduur onbeperkt - 200 plaatsen) liggen vlakbij.

Ons parkeerverwijssysteem toont je bij aankomst in Genk waar deze parkings zich bevinden. Weldra zullen ze ook in realtime aangeven hoeveel plaatsen er op deze parkings nog vrij zijn. Wij hopen op die manier iedereen te motiveren de parkings in Genk te ontdekken.

Ik heb geen Smartphone, kan ik ook verlengen?

Ja, ook met een sms kan je verlengen. Stuur een sms met als bericht 'nummerplaat - spatie - code handelaar' naar het nummer 4114. Je ontvangt een berichtje ter bevestiging dat je sessie met een half uur wordt verlengd. Je kan per parkeersessie twee maal een verlenging bekomen.

Ik kreeg een retributie, hoe komt dat?

Je krijgt een retributie omdat je parkeerduur is overschreden. We hebben dus vastgesteld dat je langer dan 30 minuten bent blijven staan op de Fruitmarkt zonder een QR-scan of sms. Als je dat wilt, kan je daarover per e-mail een melding ontvangen. Ga hiervoor naar 'instellingen - privacy' in de Xparc-app om deze optie in te stellen.

Ik wil graag langer dan een half uur blijven, wat nu?

Je hebt twee opties:

  1. Verleng je parkeertijd met de Xparc-app. Installeer de app ('Xparc' van Amano Europe), registreer jezelf en voeg tot drie nummerplaten toe op jouw naam. De app weet wanneer jij op de Fruitmarkt bent. Als je bij een deelnemende handelszaak de QR-code scant, krijg je automatisch 30 minuten verlenging van je parkeertijd. Je mag per parkeersessie tweemaal scannen en kan dus tot 60 minuten gratis parkeertijd extra bekomen.
  2. Je kunt je parkeertijd ook tot twee maal toe met een sms-bericht verlengen.

Kan ik op de middag langer blijven staan?

Ja, tussen 13 en 14 uur mag je een uur lang staan. Je persoonlijke timer stopt om 13 uur, en begint terug te lopen om 14 uur. Dus kom je bijvoorbeeld aan om 12.30 uur, dan moet je ten laatste om 14 uur de Fruitmarkt verlaten. Kom je toe om 13 uur, dan mag je blijven staan tot 14.30 uur.

Welke zijn precies de uren waarop de retributies van toepassing zijn?

Maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur. Tussen 13 en 14 uur stopt de 'timer' die jouw parkeertijd registreert. Je krijgt dan als het ware nog een uurtje extra gratis parkeertijd. Stond je geparkeerd vóór 9 uur, dan begint je teller te lopen om 9 uur. Let op, donderdag is er in de voormiddag markt in Genk-centrum en mag je niet parkeren. Ook bij evenementen wordt de parking soms parkeervrij gemaakt.

Ik heb een kaart voor personen met een handicap. Mag ik op de Fruitmarkt parkeren?

Ja dat mag zeker. Je kan in eerste instantie net zoals iedereen 30 minuten gratis staan op de Fruitmarkt zonder iets te hoeven doen. Je beschikt bovendien over de parkeerplaatsen voor personen met een handicap die alleen door jou mogen worden gebruikt. Wil je langer parkeren, dat kan ook. Je kunt net zoals iedereen scannen bij een deelnemende handelaar. Je kunt bovendien ook twee nummerplaten van wagens waarmee je zelf rijdt of die voor jou rijden, laten 'whitelisten'. Dan zetten we je jouw nummerplaten op een lijst van auto's die onbeperkt kunnen parkeren op de Fruitmarkt. We kunnen helaas niet oneindig veel nummerplaten whitelisten, want dan staat straks iedereen gratis en onbeperkt op de Fruitmarkt en blijft er voor jou ook geen plaats meer over.

Mijn partner en ik delen een wagen, kunnen wij beiden op onze eigen smartphone gebruik maken van de app?

In de app kan je met één 'profiel' tot drie nummerplaten registreren, maar je kan niet één nummerplaat registreren op verschillende accounts. Dat doen we bewust om te voorkomen dat iemand die jij niet kent jouw nummerplaat zou kunnen registreren en dan perfect weet wanneer jij op de Fruitmarkt bent. Willen jullie beiden toch elk met jullie eigen smartphone één nummerplaat registreren? Deel dan je profiel met je partner. Je kunt perfect het profiel installeren op meerdere toestellen. Jullie zien dan wel van elkaar wie wanneer op de Fruitmarkt heeft gestaan.

Doen alle handelaren mee met deze actie?

Het staat de handelaren vrij om deel te nemen of niet. Er zijn nu 76 handelaren die zich bij ons hebben geregistreerd. Vraag ernaar bij je bezoek, het deelnemen is voor de handelaar volledig vrij van kosten. Je kan een lijst van deelnemende handelaren vinden op onze website www.genk.be/parking-fruitmarkt.

Ik heb een buitenlands kenteken en gsm, werkt dit voor mij ook?

De app werkt voor iedereen, de sms-service 4114 is niet beschikbaar voor buitenlandse nummers. Dat geldt trouwens ook voor de bekendere 4411 service… Retributies worden ook naar buitenlandse overtreders gestuurd.

Download de app

In de app-store

In de Google Play store