Feestelijk toneelstuk Aladdin brengt mensen met en zonder handicap samen op de planken: 1/12

In 2024 viert de Adviesraad voor Personen met een Handicap zijn 50ste verjaardag. Als kroon op dit feestjaar organiseert de raad op zondag 1 december een inclusief toneelstuk in de Limburghal. Zij aan zij brengen mensen met en zonder handicap het verhaal van Aladdin op een imposante manier tot leven.

Theatermaker en acteur Marc Baerts belooft een bijzondere ervaring voor al wie dit spektakel niet wil missen. Zijn dochter heeft zelf een beperking en gaat geregeld dansen bij de Regenboog, een organisatie die kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap begeleidt naar hun ideale vrijetijdsbesteding. Bij de Regenboog kregen Marc en zijn collega-regisseur/acteur Stefan Niemierowski het idee om theater te maken met mensen met en zonder handicap. Hij leerde er onder anderen Heidi Pipeleers kennen, een vlotte dame in een rolstoel die meteen enthousiast was om mee te spelen.

Hoeveel mensen werken mee aan de productie van Aladdin?

Marc: Alles samen zo’n 70, zowel op het podium als achter de schermen. Onder hen zijn heel wat mensen met een handicap. Zo hebben we spelers met een autismespectrumstoornis, het syndroom van Down, een mentale beperking of in een rolstoel. Naast acteurs zochten en vonden we bijvoorbeeld enthousiastelingen om de kijkers naar de juiste plaats te begeleiden in de zaal. En heel belangrijk: om de juiste sfeer te creëren voor en tijdens de voorstelling. We zorgen voor een oosterse sfeer waarbij een prins op een olifant de zaal binnenkomt, gevolgd door een stoet. Het wordt echt een aanrader!

Voor het eerst meespelen in een toneelstuk moet heel spannend zijn.

Heidi: Zeker in het begin! Ik speel een marktvrouw, eigenlijk een toevoeging bij het originele stuk. Verschillende passages en personages zijn unieke extra’s die Marc heeft gecreëerd. Dat maakt het geheel nog verrassender voor wie het verhaal al kent. Ondertussen ben ik nu een jaar geleden met toneel begonnen en het heeft me al enorm veel plezier gebracht.

Marc: Samen met andere spelers begon Heidi achter de schermen in een orkestje dat de geluiden produceerde voor de scène. Elk geluid op het podium kwam uit de orkestbak vooraan het toneel. Een bijzonder stuk.

Wat doet toneel spelen met een acteur?

Heidi: Mij heeft het echt veel vertrouwen gegeven. Ik heb kwaliteiten in mezelf ontdekt waarvan ik niet wist dat ik ze had. Zo maak ik nu zelf ook teksten voor het theater!

Marc: En met succes! Heidi heeft echt talent. Net als zij heb ik veel mensen met een handicap zien groeien dankzij het acteerwerk en de podiumervaring.

Waarom moeten we allemaal komen kijken?

Marc: We streven naar een kwalitatief geheel. Als regisseur daag ik álle spelers uit om het beste van zichzelf te geven. Het applaus aan het einde moet een beloning zijn voor de knappe acteerprestaties. Ik werk nu al een hele tijd samen met de groep en sta dikwijls versteld van hun grote kunnen.

Heidi: Het is best jammer dat ik toch nog veel van mijn vrienden met een handicap niet heb kunnen overtuigen om mee te doen. Wij hebben best veel talenten, maar worden soms onderschat. Aan ons om te tonen wat we allemaal kunnen.

Marc: Dit toneelstuk is een mooie manier om de 50ste verjaardag van de Adviesraad voor Personen met een Handicap in de verf te zetten. Dat is een uitzonderlijk moment waar de raad terecht trots op is. Wij willen dat kronen met een feestelijke voorstelling.

 

Zin om dit wervelend theaterstuk te beleven?

1 december 2024 – 14 uur

Limburghal, auditorium

7 euro per persoon, 5 euro voor VT-gerechtigden, drankje en feestgebak inbegrepen

Vooraf reserveren is noodzakelijk: 089 65 43 83 of sociaal.welzijn@genk.be

 

Kaarten zijn ook te verkrijgen op het balieplein van het stadhuis op

- maandag 4 november 2024 van 9 tot 12 uur

- dinsdag 5 november 2024 van 9 tot 12 uur