Fietsbibliotheek voor volwassenen, product van een geslaagde samenwerking

Gepubliceerd op donderdag 16 september 2021 16.24 u.
Persbericht van 16 september 2021

Vandaag, op de eerste dag van de Vlaamse Week van de Mobiliteit, werd de Genkse Fietsbibliotheek voor volwassenen feestelijk geopend. Volwassenen kunnen er, voor woon-werkverkeer, een fiets huren. Deze fietsbibliotheek wordt uitgebaat door fietspunt Portavida. Fietspunt Portavida is een initiatief van De Springplank vzw, een organisatie die werk en ondersteuning op maat biedt aan mensen die moeilijk een job vinden op de gewone arbeidsmarkt.

Duurzame mobiliteit

Karel Kriekemans, schepen van Mobiliteit: “Stad Genk zet al enkele jaren stevig in op duurzame mobiliteit, met tal van initiatieven. We willen nog meer Genkenaren op de fiets. De Fietsbibliotheek voor volwassenen is voor ons een bijzonder waardevol initiatief, om meerdere redenen. We reiken Genkenaren een helpende hand om makkelijk op hun werk te geraken, en dit met fietsen die geassembleerd werden in Limburg, door medewerkers van De Springplank vzw. De fietsbibliotheek wordt ook door hen uitgebaat. Een project om trots op te zijn.”

Maatwerk

Bert Melaer, directeur ad interim De Springplank vzw: “De Springplank vzw is een maatwerkbedrijf: onze kerntaak bestaat erin werk en ondersteuning op maat te bieden aan mensen die moeilijk een job vinden op de gewone arbeidsmarkt. Op die manier vinden zij een zinvolle dagbesteding, financie¨le zekerheid e´n arbeidsvreugde. Dankzij deze werkervaring en verbreding van hun competenties vinden ze vaak na enkele jaren via een doorstroomtraject (terug) een gewone job. We zijn op diverse domeinen actief. Naast kringloopactiviteiten van Okazi, upcycling met Flagbag en recycling met Creazi, baten we ook verschillende fietspunten uit, waaronder het fietspunt Portavida. Hier helpen we iedereen graag terug veilig op weg met kleine fietsherstellingen. Onze ploeg van het Fietspunt Portavida zal ook de bibliotheekfietsen uitlenen en onderhouden. Deze fietsen werden trouwens gebouwd in ons fietsatelier Velovisie in Hasselt. Daar worden niet alleen fietsen voor bedrijven en fietsfabrikanten geassembleerd, Velovisie onderhoudt ook onze vloot van huurfietsen van Fietsparadijs Limburg.”

Hulp voor en achter de schermen

Ria Grondelaers, schepen bevoegd voor Sociaal Welzijn: “Bij de Fietsbibliotheek voor volwassenen leen je voor een klein bedrag per maand een fiets of e-fiets, zodat je altijd makkelijk op je werk geraakt. Zo ben je niet afhankelijk van anderen én ervaar je de vrijheid die een fiets je geeft. Een jaar lang geniet de gebruiker van dit voordeeltarief. Dat geeft hen de kans om gelijktijdig te sparen voor een eigen fiets. Sinds juni zijn er al 15 fietsen ontleend. Een teken dus dat we met dit initatief heel wat mensen vooruit helpen, ook achter de schermen.”

Slagmolenplein

“Deze opening is het startschot van de Week van de Mobiliteit. De komende dagen zijn er nog initiatieven gepland. Een bijzonder project om aan te halen, is het evenement ‘Welkom op het Slagmolenplein!’, op autoloze zondag. Samen met architecte Lotte Luykx richten we het Slagmolenerf opnieuw in tot een plek van en voor de buurt. Met bankjes, planten en verf maken we een levendig plein, we organiseren een tekenworkshop en we geven alle ruimte aan fietsers en steppers“, aldus schepen Kriekemans.

Agenda

• Vrijdag 17 september: Strapdag op de deelnemende lagere scholen. Om de scholen een duwtje in de rug te geven, voorziet dienst Mobiliteit extra prijzen in de vorm van een tombola op elke school.

• Zondag 19 september: Op de autoloze zondag vindt van 10 tot 16 uur ‘Welkom op het Slagmolenplein!’ plaats. Samen met architecte Lotte Luykx richten we het Slagmolenerf opnieuw in tot een plek van en voor de buurt. Met bankjes, planten en verf maken we een levendig plein.

Deelname is gratis. Inschrijven is gewenst via stiemervallei@genk.be zodat we zeker genoeg materiaal kunnen voorzien. Georganiseerd door afdeling Leefmilieu.
Gedurende het evenement zal de straat afgesloten worden, dus ga er met de fiets naartoe.

• Dinsdag 21 september: Start van een nieuwe lessenreeks van onze Fietsschool Genk voor volwassenen. Kunnen fietsen is immers niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bij ons kan je terecht om te leren fietsen. Eerst oefenen we in beschermde omgeving. Daarna gaan we samen de straat op. Jaarlijks organiseert stad Genk minimaal twee fietslessenreeksen. Meer info: https://www.genk.be/fietsschool-genk

• Woensdag 22 september - Car Free Workday:Werknemers van stad Genk die met de fiets naar het werk komen, worden beloond.

• Wil je gemakkelijk van punt a naar punt b geraken, maak gebruik van het unieke Genkse Fietsnet. De pijlen zijn duidelijk en zichtbaar aangebracht op de fietsroute zelf
Bij ieder startpunt vind je een nieuw en groter overzichtsbord om je weg uit te stippelen. Je kan je route ook plannen via onze digitale routeplanner; te vinden op www.fietsnetgenk.be. Op de website vind je ook een overzichtskaart.

MEER INFO

https://www.genk.be/fietsbibliotheek-voor-volwassenen