Fietsende kinderen krijgen beloning in basisschool De Schom

Gepubliceerd op maandag 21 september 2020 9.44 u.
Stad Genk en basisschool De Schom in Termien lanceerden het fietsproject 'High Five'. Kinderen die van en naar school fietsen, krijgen virtuele munten, die ze kunnen inruilen voor echte prijzen.

Fietsen is gezond. Minder drukte en minder uitlaatgassen zorgen ook voor een gezondere en veiligere schoolomgeving. Met het High Five project kunnen we voor het eerst objectief registreren welke kinderen wanneer met de fiets naar school komen.

Hoe werkt het?

Stad Genk werkt voor dit project samen met technologiebedrijf Aptus. Elk kind krijgt een tag aan zijn of haar fiets. Die tag registreert met behulp van radiogolven wanneer je de fietsenstalling binnen fietst. Per registratie krijgt de leerling tien virtuele munten. Een online platform verzamelt de munten en bevat leuke spelletjes waarmee je je virtuele muntensaldo verder kan aandikken. Uiteindelijk kan je het inruilen voor zwembeurten, filmtickets enzovoorts.

De actie loopt tot de kerstvakantie. Als het proefproject succesvol is, wordt het mogelijk uitgebreid naar andere scholen.