Fietsveiligheid en groen staan voorop bij herinrichting Genkse rotondes

Gepubliceerd op vrijdag 6 oktober 2023 7.25 u.
Persbericht van 6 oktober 2023

Stad Genk blijft tegels wippen in het centrum. Vanaf maandag 9 oktober worden de rotondes op de Europalaan onthard en heringericht. Fietsers worden afgeschermd van het gemotoriseerd verkeer en er zal voortaan nog maar een enkele rijweg zijn op de rotondes.

Veilig fietsen en vergroening zijn van groot belang in Genk, dat blijkt opnieuw bij de start van dit project. “We zetten sterk in op fietsen in onze stad”, legt schepen van Mobiliteit, Karel Kriekemans, uit. “We moedigen Genkenaren aan om zich met de fiets te verplaatsen, dan is het onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit veilig kan gebeuren. Daarom pakken we enkele rotondes op de drukke Europalaan in het centrum aan.”

“Tegelijkertijd gaan we de fonteinen opbreken, de rotondes ontharden en vergroenen,” valt schepen van Duurzaamheid, Toon Vandeurzen bij. “Elke stukje dat we kunnen ontharden is een winst voor het klimaat en dus voor alle Genkenaren.”

Tijdelijk afgesloten


Fietsers worden binnenkort afgeschermd van het gemotoriseerde verkeer op de rotondes in het centrum. Door middel van betonblokken krijgen ze een aparte rijstrook. Om hier voldoende plaats voor te creëren, komt er een enkele rijbaan bij de rotonde aan het station en de rotonde die aansluit op de Bochtlaan en de Stationsstraat. Aan het station wordt er vanaf de rotonde ook een nieuw fietspad aangelegd tot aan het Fietspunt.

Tijdens de werken wordt de Europalaan niet afgesloten, kleine omleidingen zijn wel mogelijk. Om de hinder te beperken worden de wegmarkeringen ’s nachts aangebracht. “Enkel de Albert Remansstraat wordt gedurende drie weken afgesloten voor doorgaand verkeer. Er is een duidelijke omleiding voorzien. Enkel wie de parking van Shopping 1 wil in- of uitrijden via de Albert Remansstraat, kan dit doen”, vult schepen Kriekemans aan.

De kosten worden geraamd op 219.000 euro. De rotonde aan de Bochtlaan wordt eerst aangepakt, daarna is het de beurt aan de rotonde aan het station en ten slotte deze aan de Weg naar As. Het einde van de werken is voorzien voor 27 oktober.