Fuif, expo of zeepkistenrace organiseren? Stad maakt het nog eenvoudiger voor Genkse jeugd

Gepubliceerd op dinsdag 20 september 2022 13.26 u.
Persbericht van 20 september 2022

Stad Genk lanceerde ‘Hete Kolen’ in het najaar van 2021: een driezijdig platform ten dienste van de Genkse jeugd. Zo worden evenementen voor jongeren gebundeld en overzichtelijk gemaakt, Hete Kolen faciliteert bij het organiseren van activiteiten en de Genkse jeugddienst staat ter beschikking met raad en daad dankzij hun expertise. Nu worden er enkele vereenvoudigingen doorgevoerd, waardoor jongeren binnenkort nog makkelijker hulp kunnen inroepen van Hete Kolen.

Het bekende en beminde jongerenpodium ‘Factor J’ werd tijdens de afgelopen editie van Genk On Stage omgedoopt tot ‘Hete Kolen’. Een opvallende stap in de ontwikkeling van het project. Maar het gaat bij Hete Kolen niet enkel om een festivalpodium, wel om een multidisciplinair jongerenplatform. Schepen van Jeugd, Karel Kriekemans, licht toe: “We merkten dat er in onze stad een groot aanbod is voor de jeugd, maar er een centraal punt miste waar jongeren al deze activiteiten kunnen delen en terugvinden. Zo heerste er onterecht de perceptie dat er weinig te doen was. Dat is de eerste pijler van Hete Kolen. Daarnaast organiseren we vanuit Hete Kolen ook activiteiten en helpen we jongeren met een idee bij de praktische uitwerking.”

Het platform bleek afgelopen zomer alvast een succes: er werden tal van optredens en fuiven georganiseerd in Club 26 en ook voor het najaar staat de agenda al aardig vol. Toch gaat de stad nog een stapje verder om het makkelijker te maken voor jongeren bij wie het kriebelt om iets te organiseren. “We gaan de voorwaarden van verschillende subsidies aanpassen”, laat schepen Kriekemans weten.

Eeuwige jeugd

Bij de start van Hete Kolen kon je een aanvraag doen voor een fuif-, festival- of een DOEMA-subsidie.
Die eerste twee categorieën worden nu samengevoegd tot een algemene evenementensubsidie. De DOEMA-subsidie blijft op zich bestaan en kan je aanvragen bij de organisatie van experimentele, originele of vernieuwende activiteiten met een open karakter op het vlak van jeugdwerking. “Dat kan van alles zijn: van een tentoonstelling tot zeepkistenrace, jongeren mogen altijd spontaan aankloppen bij Jeugd Genk wanneer ze iets willen organiseren of gewoon een zot idee hebben”, aldus schepen Kriekemans.

Voor zowel de evenementen- als de DOEMA-subsidie geldt dat je voortaan een aanvraag kan indienen met twee, waarvan slechts één iemand in Genk gedomicilieerd moet zijn. Is er niemand in Genk gedomicilieerd? Ook dan is er vanaf nu een oplossing: de aanvrager dient Genkse jongerenpartners te betrekken in de organisatie, programmatie en verdere ontwikkeling van het concept. Dat kan door middel van Genkse verenigingen, jeugdwerkingen, organisatoren of artiesten te betrekken. Verder wordt de toegelaten maximumleeftijd voor aanvragers verhoogd. Vanaf nu kan iedereen tot 35 jaar aanspraak maken op subsidies. “We blijven langer jong”, lacht de schepen deze aanpassing toe.

Caféconcerten

Hete Kolen organiseert zelf ook activiteiten. Zo vinden er dit najaar caféconcerten plaats in verschillende Genkse horecazaken. We verklappen nog niet welke artiesten er zullen optreden, maar hou alvast een plaatsje in je agenda vrij op onderstaande data:

  • 20/10: George & The Bear
  • 24/11: Wijn Robijn
  • 22/12: Dis & Dat


De artiesten worden binnenkort bekend gemaakt via de website van Hete Kolen. Hou je klaar voor muzikale verrassingen.