Ga voor jezelf, GA voor Kunst!

Gepubliceerd op donderdag 1 juni 2023 13 u.
Op 1 juni starten de inschrijvingen aan de Genkse Academie Om de creativiteit in nog meer Genkenaren aan te zwengelen, pakt de academie uit met ‘Ga voor jezelf’. Twijfel je of kunst iets voor jou is? Laat je dan overtuigen door de leerlingen zelf.

ME TIME

“Juni is de maand waarin we weer nieuwe zieltjes willen winnen”, klinkt het bij GA voor Kunst. Dat doen we met een opvallende campagne die inspeelt op ‘me-time’. We zijn allemaal vaak bezet door werk of school. Maar soms moet je voor jezelf durven gaan. Die boodschap dragen Genkse leerlingen, die hier hun talenten hebben ontdekt, mee uit. Zij verlenen hun gezicht aan de campagne en vertellen er ook bij waarom zij de stap gezet naar de academie gezet hebben.

NIET SAAI

“Ik wou al van kinds af aan notenleer en piano volgen maar heb pas als veertiger mijn weg naar de academie gevonden”, vertelt Esengul (42). “Eerst ga je studeren, dan werken, huisje en tuintje en dan kids…. Daarna was hoog tijd voor mezelf vond ik. Dus heb ik mij enkele jaren geleden ingeschreven. De academie maakt muziek werkelijk interessant: je leert het niet
op een saaie manier en het voelt ook niet aan als les. Ik ben zelf leerkracht maar betrap mij toch ook wel eens op trillende vingers tijdens een pianoconcertje in de klas", lacht Esengul. 

LATE ROEPING

Ook Dirk (47) die in het dagelijkse leven bouwvakker is, kreeg een late roeping. Dat gebeurde via zijn dochter die al muziekles volgde. “Samen naar de academie gaan, geeft ons extra verbondenheid”, zegt hij. “Ik had geen hoge verwachtingen toen ik met cello begon. Maar ik ben verbaasd dat ik mij blijf verbeteren op mijn leeftijd”, knipoogt hij.

Ilona (29) is verpleegkunde maar ze besefte dat er voor haar ook in schrijven en acteren veel van waarde zat. Dus schreef ze zich in in de richting Woord. En kijk, onlangs heeft ze haar kortverhaal ‘ijsbreker’ in eigen beheer gepubliceerd.

DAPPERE BESLISSING

Voor de 11-jarige Victory is een droom opnieuw werkelijkheid geworden: “Toen ik klein was volgde ik al eens ballet, maar ben gestopt. In de academie heb ik ballet en moderne dans herontdekt en wist meteen: ‘dit is het voor mij’. Een dappere beslissing voor mezelf vond ik.”

CREATIEVE UITDAGING

Milan (13) volgt beeldende animatie en digitale kunst, een perfecte match vindt hij. “Hier word je creatief uitgedaagd en leer je snel bij. De tijd vliegt elke week voorbij.” Gizem (18) startte ook jong, toen ze 9 jaar was. Ze is nu gespecialiseerd in keramiek. “Eerst had ik verschillende stijlen en sloot m’n werk niet op elkaar aan. Dankzij goede feedback heb ik mijn eigen stijl gevonden. Als je het in de vingers voelt kriebelen, moet je dit echt doen!”, raadt ze iedereen aan.

De inschrijvingen voor het schooljaar 2023-2024 starten (online) vanaf 1 juni 

Meer info

Kennismaken met de Genkse Academie?

Op 17 juni is er een kennismakingsdag met muziek-, theater-, dans - en tekenlessen. Plan meteen je probeerles!

Meer info

Op 17 & 18 en 24 & 25 juni kan je naar de eindejaarstentoonstelling 'De Finale' met afstudeerwerk van de GA voor Beeldende Kunst & Media.

Meer info