Ga voor Kunst blikt terug en vooruit

Gepubliceerd op vrijdag 28 mei 2021 13.13 u.
Schooljaar 2020-2021 zit er bijna op. De coronapandemie heeft de academies voor heel wat uitdagingen gesteld. Maar GA voor Kunst greep ze met beide handen vast. Het werd zelfs een extra creatief schooljaar! We blikken terug op enkele successen en nodigen je uit voor een bezoekje.

Volwaardige finale 

Aan het einde van elk schooljaar tonen de afstuderende volwassenen en jongeren van de Academie voor Beeldende Kunst en Media hun eindwerken aan het publiek in de tentoonstelling De Finale. In juni 2020 staken de veiligheidsmaatregelen daar een stokje voor, maar GA voor Kunst bleef niet bij de pakken zitten. Eind augustus openden we in Thor Park een volwaardige Finale! Coronaproof en met succes. Op één week tijd genoten honderden bezoekers van deze expo. Ook dit jaar houden we een finale maar dan in juni en op Portavida. 

Creatief met Digitools 

De Genkse Academies werken al jaren met iPads en digitale toepassingen. De afgelopen maanden schakelden we hier een versnelling hoger in. Apps werden uitgetest en de beste werden ingezet voor de lessen. Leerkrachten leerden van elkaar en werkten creatief én digitaal samen met de leerlingen.

Losing control 

In het kader van Rode Neuzendag 2020 gingen we aan de slag met het nummer Control van IBE. Het resultaat? Een fantastische videoclip met leerlingen uit de Jong Talenten-klas en IBE, opgenomen op een zonnige maar ijskoude winterdag in Genk. Een andere grote groep leerlingen zette op 4 december 2020 hun voordeur open om IBE’s nummer voor hun buurt te spelen. In een compilatievideo tonen ze dit hartverwarmende moment.

Geen dag zonder kunst 

In december ging er in Genk ook geen dag voorbij zonder kunst! Daar droeg GA voor Kunst graag aan bij. De schrijfklassen schreven nieuwjaarswensen voor op kunstige bladwijzers, de leerlingen van de woordafdeling spraken stadsgedichten in, de academie voor beeldende kunst tekende en knutselde iedereen monstertjes voor in het straatbeeld … Ook breiden ze een vervolg aan dit project door elke dag te tekenen. Iedereen kon meedoen en het resultaat is nu nog te zien in de Bibliotheek en in Shopping 1 en 2.

Platpits knuffelplan 

Wat doe je als je niet mag knuffelen met familie en vrienden? Dan smeed je een platpitsknuffelplan. Het plan verspreidde zich als een lopend vuurtje door de notenleerklassen en de apart ingezongen video’s werden gemonteerd tot één geheel. Wedden dat je er kippenvel van krijgt? Nu nog hopen dat we dit plan snel kunnen uitvoeren!

Winnaars 2020-2021 

GA voor Kunst had met IBE en Benjamin Ceyssens al kleppers in huis. Maar ook dit schooljaar zijn we trots op heel wat winnaars: de publieksprijs Prinses Christina Concours ging in 2020 al naar Arne Bijnens en ook in 2021 sleepte een van onze leerlingen deze mooie prijs in de wacht: Jonas Creyns. Ignat Kuznetsov en Elisabeth Willems werden laureaten voor het Concert Jong talent.

Zangleerling Erin Pulings (lees hier het interview met haar) startte een prestigieuze musicalopleiding in New York. Lotte Caubergh werd naast Miss Talent Limburg ook nog eens geselecteerd voor de Voice van Vlaanderen, waarbij meerdere coaches hun stoel
omdraaiden. En Gabriëlle Kerkhofs mocht haar versie van de Rechtvaardige Rechters schilderenvoor de expo ‘Op Eigen Hout

ZET JIJ WELDRA DE KUNSTWERELD OP ZIJN KOP?

Noteer dan alvast volgende data in je agenda:

- Zaterdag 5 juni 10 tot 14 uur: 

Kennismakingsdag met aanbod Muziek, Woord, Dans en Beeld onder de luifels van het stadhuis)

Concerten (ook nog na 5 juni!) op het leespleintje voor de bibliotheek. Duik hier ook even in het aanbod van minder bekende instrumenten zoals
de hobo, doedelzak en contrabas.

- Van 19 tot 27 juni: eindejaarstentoonstelling ‘De Finale’ van Academie voor Beeldende Kunst & Media op de welzijnssite Portavida.

- Vanaf 2 juni start van de inschrijvingen voor het schooljaar 2021-’22!