GA voor Kunst en Ibe steken jongeren een hart onder de riem op Rode Neuzen Dag

Gepubliceerd op donderdag 3 december 2020 13.26 u.

Rode Neuzen Dag staat al jaren in het teken van de mentale weerbaarheid van jongeren. In deze coronacrisis is dat meer dan ooit aan de orde, en muziek blijkt soelaas te kunnen bieden. Dit jaar slaan de Genkse Academie en IBE de handen in elkaar om jongeren een hart onder de riem te steken. Het is OK om de controle eens los te laten, zingt IBE in zijn nummer “Control”. Op 4 december zal die boodschap massaal gespeeld en gezongen worden door de leerlingen van de Genkse Academie tijdens talrijke voordeurconcerten. GA voor Kunst lanceert op die datum ook een videoclip.

Voordeurconcerten

Op vrijdag 4 december om 17:30 uur zullen heel wat Genkse voordeuren openen. De leerlingen van GA voor Kunst spelen of zingen het nummer “Control” van IBE. Het nummer benadrukt dat er ook wel een schoonheid zit in het verliezen van controle (“the beauty of losing control”, klinkt het). Een boodschap die vandaag de dag meer dan ooit relevant is.
Buren kunnen van achter het raam of aan de eigen voordeur mee genieten van de muziek. “Op die manier verspreiden we geheel coronaproof muziek, maar ook licht en warmte in Genk”, geeft schepen van talentontwikkeling, Anniek Nagels aan. “Het thema van Rode Neuzen Dag is niet voor niets ‘muziek’. Muziek beluisteren, maar zeker ook zelf maken en bezig zijn met je talent, is een krachtig middel om je beter te voelen.”

Muziekvideo

Op 4 december zal de Genkse Academie ook online een muziekvideo lanceren. IBE en leerlingen van GA voor Kunst staken samen de handen uit de mouwen, en coveren het lied Control van IBE. IBE, winnaar van de Voice van Vlaanderen in 2019, volgde zelf jarenlang les bij GA voor Kunst en was maar wat enthousiast toen de vraag gesteld werd. “Cool, dacht ik meteen! In deze vreemde tijd, waar we zo weinig mogen, is het echt genieten om samen – maar toch op afstand – muziek te kunnen maken en een positieve boodschap te verspreiden.”

Bekijk een preview van de muziekvideo op www.gavoorkunst.be.

Jongeren

De Academies moesten, net als zovele andere sectoren, de afgelopen maanden inspelen op heel wat strenge Coronamaatregelen. Kinderen tot 12 jaar mogen nog in groep fysiek lessen bijwonen, maar jongeren en volwassenen niet. Voor die leeftijdsgroepen werd er overgeschakeld op afstands- en 1-op-1-onderwijs. “Het groepsgebeuren voor de jongeren valt weg en niet alleen in de academies. Daarom vinden we het vanuit stad Genk en GA voor Kunst erg belangrijk om ons met deze actie net te richten naar deze doelgroep”, besluit Véronique Bruninx, zakelijk directeur van GA voor Kunst.

Deze actie sluit naadloos aan bij de brede campagne van Stad Genk ‘Warm Genk’, waarin verschillende warme initiatieven van Genkenaren en van de stad gebundeld worden.