Gabriëlle schildert een stukje van het Lam Gods

Gepubliceerd op maandag 30 november 2020 17.44 u.
Gabriëlle Kerkhofs uit Kolderbos volgt les aan de Genkse Academie voor Beeldende Kunst & Media. Een jury selecteerde haar werk uit 300 inzendingen voor de expo ‘Op Eigen Hout’ een randexpo in het kader van het Van Eyck-jaar in Gent.

“Ik volg al 25 jaar les aan onze Genkse kunstacademie, ik ben dus een heel gepassioneerde amateurkunstenares”, verklapt de 70-jarige Gabriëlle meteen. "Ik heb de richtingen vrije grafiek, beeldende kunst en schilderkunst doorlopen." Samen met Erna Vollrath die bij haar in de les zat, schreven ze zich eerder dit jaar in voor deze wedstrijd en hun werk werd zowaar geselecteerd uit een 300-tal inzendingen.

“We zijn allebei lid van de Genkse kunstkring Kunstenarij en ook op onze leeftijd willen we nog wel eens de uitdaging aangaan om met een werk naar buiten te komen", geeft ze enthousiast toe. De oproep had ze vernomen via de vzw Kunstwerkt uit Gent.

"Het opzet was om een eigen versie te maken van de Rechtvaardige Rechters, het verloren paneel van het bekende schilderij Het Lam Gods. Het thema ‘rechtspraak’ trekt me aan, het boeit me. Want de zoektocht naar rechtvaardigheid vind ik persoonlijk heel belangrijk", zegt ze.

"Toevallig keek ik ook net voor de oproep naar een uitzending over een bekende strafrechtszaak en ik geraakte meteen geïnspireerd. Mijn dochter is advocaat strafrecht en ik mocht voor dit schilderij enkele van haar oude studieboeken gebruiken. Ik verknipte de wetteksten en maakte er een collage van. Daarbij heb ik in abstracte vormen een zwarte toga en witte bef in olieverf aangebracht. Ik heb al aan veel wedstrijden en expo’s deelgenomen, maar ik moet bekennen dat deze selectie voor mij de mooiste erkenning is”, glundert Gabriëlle. 

Op de foto: Een trotse Gabriëlle poseert hier met haar schilderij “Eer en Geweten”, haar versie van de Rechtvaardige Rechters, het vermiste paneel uit het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck (1432). Haar werk was normaal dit jaar te zien in een expo in de Gentse stadshal maar die is nu verzet naar een latere datum in 2021.