Gastvrij tafelen zoals in Griekenland

In Spanje heb je de tapas, in Italië eet je antipasti, en de Grieken serveren mezze. En voor dat laatste moet je bij Orestis zijn, waar Efgenia je het concept ‘Griekse tafel’ leert kennen.

‘Griekse tafel’ omvat 18 verschillende, seizoensgebonden gerechtjes. Denk aan gegrilde octopus, mosseltjes in tomatensaus, gamba’s op de grill, gepofte aubergine, gevulde puntpaprika, en natuurlijk ook de traditionele tzatziki, moussaka en feta. Een tafel voor ieder wat wils. Eerst komen de visgerechten en koude bordjes, daarna het vlees met de ovengerechten.

KIEZEN HOEFT NIET

Wanneer ik pols hoe ze op dit concept gekomen is, kijkt Efgenia me even raar aan. “In Griekenland wordt altijd zo gegeten. Ze kiezen niet uit voor- en hoofdgerechten. Je bestelt kleine schoteltjes, en wat klaar is wordt onmiddellijk aan tafel gebracht. Ik vind dit de leukste manier van eten, want ik kan echt niet kiezen tussen gerechten, en hier hoeft dat niet.”

GENKSE HONING

Efgenia komt uit Thracië, het noordoosten van Griekenland. “Veel gerechten die we in Orestis serveren, komen uit Thracië. Ik leerde ze van mijn moeder en grootmoeder. Maar ik maak ook gerechten uit andere regio’s klaar, zodat onze gasten de volledige Griekse keuken leren kennen. We gaan regelmatig naar Griekenland op vakantie. Het zijn echte inspiratiereizen. Veel ingrediënten importeren we rechtstreeks. Maar ik vind het ook belangrijk om de boeren en producenten van hier te steunen. Onze honing uit Genk is zeer lekker en asperges komen uiteraard ook van hier. Vooral groenten en fruit gebruiken we uit de regio. En een Limburgs wijntje en biertje serveren we ook heel graag”, legt Efgenia uit.

IN GROEP

‘Griekse tafel’ lijkt me ideaal voor groepen. En dat beaamt Efgenia. “Inderdaad, deze formule slaat aan bij verjaardagen, communiefeesten en vriendengroepen. De tafel staat bomvol bordjes en kommetjes en iedereen vindt altijd wel iets dat hij of zij lust. Maar met minder ben je ook welkom. We starten vanaf twee personen! Lekker tafelen, tijd met elkaar doorbrengen… meer moet dat niet zijn, toch?”

Efgenia bracht het boek ‘Mijn Griekse keuken’ uit en geeft ook kookworkshops op woensdag en donderdag.