Gedichten dagje in de huid van

Sinds 2012 organiseert de dienst Sociaal Welzijn samen met de adviesraad voor personen met een handicap het scholenproject ‘Een dagje in de huid van…’ voor de leerlingen van het vijfde leerjaar. De bedoeling is om hen op een speelse manier te laten ervaren hoe het is om met een handicap door het leven te gaan.
 
In totaal namen er dit schooljaar tien scholen, 18 klassen en ongeveer 379 leerlingen deel.
 
Het project wordt in goede banen geleid door Raf Truyers en Yvonne Dendooven. Zij hebben allebei zelf ook een handicap.
 
Raf is slechtziend en werkt voor de Blindengeleidehondenschool van Genk. Hij brengt zijn eigen geleidehond mee naar de scholen en legt uit hoe je als slechtziende of blinde persoon door het leven gaat. Een en ander maakt hij bevattelijk voor de kinderen aan de hand van verschillende soorten brillen. Zo is er een bril waarmee je bijna niets ziet en een waarmee je alles heel wazig ervaart.
 
Yvonne heeft als kind een vorm van hersenvliesontsteking gehad, haar vingers moesten geamputeerd worden. Ze zet zich in voor vzw Zichtbare Handicap en bezoekt de scholen met een spelkoffer ‘Vlieg mee’. Met de leerlingen speelt ze een dobbelspel dat uit doe-opdrachten en vraag/antwoord-opdrachten bestaat.