Geen plaats voor homofobie in Genk: "Wij staan voor respect"

Gepubliceerd op vrijdag 12 mei 2023 16.07 u.
Persbericht van 12 mei 2023

Het Genkse Atlascollege werd gisteren opgeschrikt door een grimmige reactie van leerlingen na een actie van de stad rond diversiteit en homofobie. De sfeer was erg negatief. Stad Genk en de school keuren het gedrag af en ondernemen actie.?

Twee medewerkers van de stad en een vrijwilliger van OGWA (Ook Genks Wel Anders) waren gisterennamiddag te gast op het Atlascollege Techniek & Innovatie. Daar werd een actie rond diversiteit in de samenleving georganiseerd, met als thema de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT).

“In het kader van IDAHOT doen we dit al jaren, we brengen een bezoekje aan de Genkse scholen en gaan de dialoog aan,” vertelt één van hen. “We installeren ons tijdens de pauze op de speelplaats, delen flyers en regenbooghartjes uit. Niet iedereen is het altijd met ons eens, maar gisteren was de sfeer erg grimmig. Een groepje jongeren verzamelde zich rond onze tafel en begon ons uit te jouwen. Er kwamen steeds meer leerlingen bij, op zeker moment waren ze zeker met honderd. Ze bleven roepen, gooiden met flesjes en spuugden op de regenbooghartjes. We werden bijgestaan door de leerkrachten die op de speelplaats aanwezig waren, en zij hebben ons gesteund tot de bel ging. Daarop zijn de meeste jongeren terug naar de klas vertrokken en keerde de rust terug.”

“Dit gedrag raakt mij diep, ik ben verbijsterd,” reageert schepen van Samenleven, Anniek Nagels. “Genk staat voor een respectvolle samenleving, waar iedereen zichzelf moet kunnen zijn.” Burgemeester Wim Dries vult aan: “Ook de agressie tegen onze medewerkers en de vrijwilliger van OGWA (Ook Genks Wel Anders) kan absoluut niet. Je moet het niet eens zijn met elkaar, maar er moet minstens altijd respect zijn. We laten het hier dan ook niet bij en zullen klacht indienen.”

De stad overlegt verder met het Atlascollege. Ook de school keurt het gedrag ten zeerste af. “We zijn geschokt door wat er gisteren gebeurd is, dit is totaal onaanvaardbaar,” vertelt algemeen directeur Christel Schepers. “Dit komt niet overeen met de warmte waar de school voor staat. Daarom schieten we in actie. We gaan de komende weken in dialoog met de leerlingen en gaan dit aanpakken in samenwerking met de stad.”

Ondertussen zetten de medewerkers hun actie verder in andere scholen. “Vandaag is er weer plaats voor dialoog. Hier gaan wel geruchten rond dat er gisteren ook regenboogvlaggen in brand werden gestoken tijdens die pauze. Dat klopt niet,” laten zij nog weten.