Geen Sint-Martinusstoet dit jaar in Genk

Gepubliceerd op vrijdag 8 oktober 2021 15.01 u.
Persbericht van 8 oktober 2021

Stad Genk voorziet dit jaar geen Sint-Martinusstoet in de binnenstad. De huidige regelgeving inzake Corona zorgt ervoor dat het organisatorisch onmogelijk is om een controle uit te voeren op het terrein op het naleven van de maatregelen.

Controle onmogelijk

Jaarlijks trekt de Sint-Martinusstoet meer dan 6.000 bezoekers aan in het stadscentrum. Volgens de huidige maatregelen kunnen evenementen buiten plaatsvinden tot een maximum van 5.000 bezoekers zonder Covid Safe Ticket. Vanaf 5.000 bezoekers dient er een geldig Covid Safe Ticket te worden voorgelegd. Gezien het circuit van de stoet zich in het stadscentrum bevindt is het met de omliggende bewoners, handel en horeca organisatorisch onmogelijk om een controle op het terrein uit te voeren op het naleven van deze maatregelen.

“Helaas moeten we de traditionele feestelijkheden met nog een jaar overslaan”, laat schepen van Evenementen Karel Kriekemans weten. “We kunnen geen bezoekersaantal garanderen onder 5.000 personen. Het circuit volledig afsluiten is dan ook weer onmogelijk met de bewoners, handelaars en horeca in het centrum” verduidelijkt schepen Kriekemans. “Dit jaar voorzien we daarom een alternatief programma tijdens Vurige Vijvers, volgend jaar zijn we weer van de partij met de Sint-Martinusstoet.”

Extra beleving in het centrum tijdens Vurige Vijvers

De Dienst Evenementen werkte de afgelopen periode hard aan een alternatief programma. Dit zal doorgaan in het stadscentrum in de periode van Vurige Vijvers. Dit jaar vormt het Molenvijverpark opnieuw het decor voor een heus licht- en vuurspektakel. Tijdens de periode van Vurige Vijvers (30 oktober t.e.m. 3 november) krijgt het stadscentrum een sfeervolle inkleding.

Daarvoor slaat de stad de handen in elkaar met de leerlingen van de Genkse Academies voor Kunst, die de gevel van het Stadhuis voorzien van een interactieve videoprojectie. Ook de stadskern wordt in een ‘vurig’ jasje gestoken. Onder meer de Grote Markt, de Stationsstraat, de Winterslagstraat en het Kerkplein worden onder handen genomen.