Lise Bemelmans over geestelijke gezondheid en Kruispunt Genk

Gepubliceerd op maandag 26 september 2022 11.30 u.
Lise werkt al 11 jaar rond geestelijke gezondheidszorg in Genk. Ze stond mee aan de wieg van Kruispunt Genk. Naar aanleiding van de 10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg van 1 tot 10 oktober gingen we haar opzoeken op de welzijnscampus Portavida.

Lise, mogen we je een pionier noemen in de Genkse geestelijke gezondheidszorg?

“Toen ik 11 jaar geleden in Genk begon te werken, merkte ik al bijzonder veel openheid om aan de slag te gaan rond geestelijke gezondheidszorg. Kruispunt Genk is daar een mooi resultaat van. We openden 5 jaar geleden als eerste in Limburg. Ondertussen zijn er al 10. Het is dus pionierswerk van alle diensten die in het Kruispunt samenwerken en deze zorg dichter bij de mensen brengen."

Wat doet Kruispunt Genk precies?

“Kruispunt Genk op Portavida is een fysieke plek waar je terecht kan met vragen over je eigen mentaal welzijn of dat van iemand in je omgeving. Hier is een team van hulpverleners actief. Zij kennen de sector en organiseren mee de opstart naar hulp en begeleiding voor volwassen vanaf 18 jaar. De gesprekken zijn vertrouwelijk en kosteloos.”

Waarop kunnen mensen rekenen wanneer ze hier aankloppen?

“We willen mensen snel op weg helpen. Ze krijgen bij ons een concreet traject naar hulp en begeleiding. Ook wanneer ze in een nieuwe situatie belanden of nieuwe vragen hebben, blijven we hun aanspreekpunt. Je kan hier vrij binnenlopen in de spreekuren of een afspraak maken. Hier passeren makkelijk 5 tot 10 mensen per 2 uur consultatietijd.”

Bij geestelijke gezondheidszorg denken we ook vaak aan taboes en wachtlijsten. Remt dat af om hulp te zoeken?

“Taboes zijn er ongetwijfeld maar ze zijn niet de enige reden om pas laat hulp te zoeken. Wist je dat men gemiddeld 10 tot 15 jaar wacht om de stap naar grondige hulp te zetten. Bij psychische problemen door verslaving zelfs langer. Mensen denken vaak dat ze het alleen aankunnen. En dan wordt het een noodkreet. Via initiatieven zoals het Kruispunt hopen we dat mensen sneller de stap zetten. Zelfs met enkele gesprekken kan men vaak terug houvast krijgen en zelfstandig verdergaan.”

In oktober start de 10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg met de campagne Samen Veerkrachtig. Helpen zulke acties?

“Zeker, we moeten verder kijken dan het individu. Het belangt ons allemaal aan. Mentaal welzijn zorgt voor betere relaties en een stevige gemeenschap. Ook voor onze jongeren moeten we het blijven doen want zij ervaren steeds meer druk. Al toont onderzoek aan dat net zij erg begaan zijn met hun mentaal welzijn en persoonlijke ontwikkeling. Ze staan er meer voor open dan de oudere generaties. In het Overkophuis in Genk wordt er op 5 oktober speciaal aandacht besteed aan geestelijke gezondheid bij jongeren tussen 14 en 25 jaar met workshops en info maar ook heel wat leuke animatie.


Slotvraagje: zoeken hulpverleners ook soms hulp?

Dat kan zeker gebeuren. Onze job kent veel onvoorspelbare situaties en even ventileren of sparren met collega’s doet dan deugd. Onze medewerkers werkten ook mee aan de stickercampagne met toepasselijke openingsquotes die je kan gebruiken om een gesprek op gang te brengen. We moeten elkaar allemaal helpen, niet?

TIP VAN LISE: 

Het ‘Feel Good Festival’ voor jongeren van 14 tot 25 jaar zet op 5 oktober geestelijke gezondheid in de kijker met info, workshops en optredens van dj’s en hiphoppers. Dit is een organisatie van Overkop Genk in samenwerking met eerstelijnszone Kemp en Duin.

5/10 van 13 tot 17 uur in Overkop Genk (aan JC Rondpunt), Europalaan 26.

Voor een iets ouder publiek: Sofie Herremans geeft op 13/10 in Zutendaal een lezing over de kracht van het ouder worden (55+) en Els de Schepper op 14/10 in Oudsbergen de lezing ‘Geef jezelf een pluim’.

Lees meer over de activiteiten van de 10-daagse geestelijke gezondheid op de website van Eerstelijszorg Kemp en Duin.

LEES MEER