Gemeenschapsinfrastructuur: een warme thuis voor veel Genkenaren

Gepubliceerd op maandag 29 oktober 2018 14.53 u.
Genk telt heel wat zalen en lokalen die je kan afhuren voor een of andere activiteit. Vaak zijn het vrijwilligers die instaan voor boekingen, beheer en onderhoud. En zij steken daar veel werk in. Hoog tijd om kennis te maken met enkele mensen achter de schermen.

Genk telt meer dan 50 publieke zalen ten behoeve van het socio- culturele leven. Naast de stedelijke verenigingsgebouwen zoals Het Klooster in Hoevenzavel en buurthuis 't Kliniekske in Winterslag, zijn er ook een heleboel gebouwen die beheerd en uitgebaat worden door vrijwilligers. Het verhaal van Patrick, Karel, Ioannis en Peter leert ons dat zaaluitbating een vak apart is.

VERENIGINGEN EN PARTICULIEREN

“Bij ons vinden heel wat verenigingen een vast onderkomen”, zegt Patrick Weckx, één van de drijvende krachten van zaal De Kastert in Kolderbos. “Maar evengoed verhuren we onze zaal aan particulieren voor feestjes of samenkomsten. Je mag toch makkelijk rekenen op bijna 100 activiteiten per jaar. En daar kruipt heel wat werk in.”

VEEL REGELGEVING

Zo ook bij Karel Linsen die het ’t Kapelleke in Oud-Waterschei in goede banen leidt. “Onze administratieve verplichtingen zijn de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan de ingewikkelde btw, Sabam en geluidsregelgeving. Voor alles bestaat er wel een formulier dat we moeten invullen. Dat komt uiteindelijk wel ten goede van de veiligheid en comfort van de huurder, maar mensen onderschatten toch hoe tijdrovend dit is.”

BETAALBAAR HOUDEN

Het betaalbaar houden van de lokalen en zalen is nog zo’n uitdaging, vindt Ioannis Kekis van de vzw Griekse Gemeenschap Genk. “Gelukkig hebben wij een vaste tooguitbater maar de kosten voor verwarming en onderhoud lopen hoog op en kan je moeilijk dekken met de huurinkomsten. Deze kosten zien huurders vaak niet. Toch houden we allemaal de huur bewust laag.”

INVESTEREN LOONT

Gelukkig voorziet het stadsbestuur subsidies voor renovatie- en verfraaiingswerken. En daaronder horen ook werken die de energiefactuur naar omlaag helpen brengen. “Met de steun van de stad konden we zonnepanelen op ons dak plaatsen en een nieuwe hoogrendementsketel installeren”, vertelt Ioannis Kekis. “Van deze investeringen genieten uiteindelijk alle gebruikers van onze lokalen mee.”

VOOR ALLE GENKENAREN

“We doen het voor de Genkenaren dus moeten we als zaalbeheerders ook flexibel zijn”, vindt Peter Van Geldrop van Ons Tehuis in Winterslag. “Onze zaal wordt overdag gebruikt door de basisschool en ’s avonds en in het weekend door verenigingen. Dan is het vaak een beetje puzzelen om iedereen tevreden te houden. Want de dansspiegels die de dansclub wil gebruiken zijn dan weer niet zo handig als er een fuif in de zaal is.”

IEDEREEN TEVREDEN

“In ieder geval is het fijn om te zien dat onze zalen zo goed gebruikt worden en een warme thuis vormen voor zoveel Genkenaren die er samenkomen”, besluiten deze zaaluitbaters. “We willen iedereen graag tevreden houden!”

Op zoek naar een zaal in Genk?  Surf naar de 'zaalzoeker'.

Informatie nodig over subsidiereglementen socioculturele infrastructuur? Contacteer de Dienst Cultuur of kijk op de website.