Gemeenschapswachten aan de schoolpoort

Gepubliceerd op woensdag 22 december 2021 16.45 u.
Breng je je kinderen straks weer naar school? Denk dan ook even aan onze gemeenschapswachten. Elke dag dragen ze bij aan een veilige omgeving aan de Genkse schoolpoorten. En dat verdient ons respect.

De gemeenschapswachten van het Veiligheidshuis zijn de laatste 20 jaar een vertrouwd gezicht in Genk. In hun paarse outfit zetten ze zich in voor heel wat taken in onze stad. Denk aan fietsparkings bewaken, toezicht houden aan openbare gebouwen en scholen, inspringen bij markten en evenementen, en veel meer.

MET GOESTING

Paolo Faedda zit al 25 jaar in het vak met nog steeds evenveel goesting. We treffen haar aan de schoolpoort Sint-Michiel samen met collega Anna Spina, die ook al 4,5 jaar gemeenschapswacht is en zeker zo enthousiast is. “Tweemaal per dag houden we toezicht aan een aantal Genkse basisscholen”, gaat Paola van start. “Wij zorgen dat alles vlot verloopt. We voeren geen politietaken uit maar we werken wel nauw samen met de politie van Genk. We houden vooral een oogje in het zeil, helpen kinderen oversteken en spreken mensen aan als we een onveilige situatie zien”, verduidelijkt Paola. 

DANKBARE MENSEN

De twee merken dat sinds corona mensen net dat tikkeltje meer ongeduldig en prikkelbaar zijn. “Dat gaat dan meestal om onbeleefde woorden en heel soms ook wel om agressie”, getuigt Anna. “Maar we proberen altijd te kalmeren en de situatie op een rustige manier op te lossen. Mensen zijn achteraf ook wel dankbaar als ze merken dat we hen hebben kunnen helpen. Zo was er hier op een ochtend eens een aanrijding tussen twee auto’s. De mensen waren duidelijk wat aangeslagen maar gelukkig konden we helpen met het invullen van de formulieren en met de hulpdiensten te verwittigen. Dat werd heel erg op prijs gesteld want meestal ben je na een ongeval toch wat de kluts kwijt.”

OUDE GEWOONTES

“We merken dat als de politie ook aan de schoolpoort staat, mensen beter hun best doen. Dan gaat het weer een tijdje goed”, lacht Paolo. “Maar daarna vervallen ze weer in hun oude gewoontes. En dan moeten we weer vragen om niet te parkeren daar waar het niet mag of waar de bus gehinderd wordt. Toch blijven we altijd sensibiliseren. Want uiteindelijk doen we het voor de veiligheid van alle kinderen aan de schoolpoorten.”

Draag jij onze veiligheidsdiensten een warm hart toe? Zij jou ook! Maak het vuistjesgebaar en respecteer elkaar.
Tips aan de schoolpoort: 
  • Het zijn donkere dagen. Zorg dat je gezien wordt (kinderen én ouders) en draag een fluohesje.
  • Kom op tijd naar school! Woon je dichtbij de school? Kom te voet of met de fiets. Je bent sneller dan met de auto.
  • Toch de auto nodig? Parkeer dan waar het mag om je kind in en uit te laten stappen.
  • Let op het signalisatiebord C3 waarmee gemeenschapswachten aanwijzingen geven.