Genieten onder een (erfgoed)boom

Gepubliceerd op dinsdag 26 september 2023 9 u.
In oktober zet stad Genk haar prachtige bossen weer in de kijker. Maar ook thuis genieten Genkenaren van prachtige bomen. Ze zorgen voor leven in hun tuin en zetten heel wat in beweging. Dat weten ook Jean Marie en Mimi, en Christiane en Carlo. Genkenaren met een groot hart voor hun erfgoedboom!

"Grappig hoe een boom je in contact brengt met mensen" - Mimi

Wij wonen in het huis van mijn grootouders”, begint Jean Marie zijn verhaal. “Onze lindeboom is een vaste waarde in mijn leven. Hij was er al toen ik nog een kleine jongen was, en lang
daarvoor”, lacht hij. “Ik word 65 en de boom is al 125 jaar oud! Ik kan me ons leven dan ook niet inbeelden zonder deze boom. Heerlijk vind ik al de insecten en beestjes die erin leven, wij hebben uren kijkplezier."

Mimi vult aan: “Elk jaar in de lente staat onze lindeboom in bloei, de geur is onbeschrijflijk lekker. Regelmatig staat er iemand voor onze deur met de vraag enkele bloesems te mogen plukken. De eerste keer vonden we die vraag heel gek, ondertussen zijn we het al gewoon. Grappig hoe een boom je in contact brengt met nieuwe mensen.”

"Generaties hebben plezier onder onze boom" - Carlo 

Onze zomereik werd in de 19e eeuw geplant, hij gaat dus al een hele tijd
mee”, vertelt Christiane. “Ik herinner mij nog heel goed dat we hier als kinderen speelden. Net als mijn oma en mama. Vroeger hing er een schommel in de boom. Die is er ondertussen niet meer.”

“Maar het blijven fantastische herinneringen”, valt Carlo haar bij. En daar komen
er nog steeds nieuwe bij. “Regelmatig komen de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen een hapje bij ons eten. In de zomermaanden doen we dit op ons terras onder de boom. Een heerlijke traditie. En ook onder ons twee brengen we hier veel tijd door. Samen een glaasje champagne drinken en genieten van elkaars gezelschap.”

Wil jij ook aan de slag in je tuin en een boom planten voor de volgende generaties?

Lees hier onze tips

Wil je meer weten over hoe je waardevolle bomen en erfgoedbomen in je tuinen kan registreren en beschermen? 

Lees meer

Activiteiten in of over bossen in oktober bijwonen ?

Kijk op de website van Kattevennen of Heempark of volg ze op Facebook of Instragram.

Heempark

Kattevennen