Genieten van bladeren, bomen en bos

Gepubliceerd op woensdag 28 september 2022 11.49 u.
Van 9 tot 16 oktober is het de ‘Week van het Bos’. Het Heempark besteedt daarom extra aandacht aan onze prachtige bossen en bomen. “Je kan er heel wat over bijleren”, verzekert Paul die zich al jaren engageert in het Heempark als gids met hart en ziel voor de natuur. Hij geeft ons graag meer tips.

WAARDEVOL

“De Week van het Bos is het moment om stil te staan bij onze planten en bomen. Want jammer genoeg zijn we deze prachtige levende wezens te vanzelfsprekend gaan vinden”, zegt Paul. “Terwijl ze zo’n positieve invloed hebben op ons leven: denk aan de verkoeling, het zuiveren van de lucht, de leefruimte voor dieren… Zelfs overstromingen helpen ze tegengaan. En hoe ouder de boom, des te waardevoller”, aldus Paul.

NIEUW LEVEN

De afgelopen zomer was enorm droog en heet. Veel planten en bomen verdragen dit minder goed en verloren sneller hun bladeren. Met de herfst voor de deur zullen er nog meer vallen. “Maar erger je er zeker niet aan”, sust Paul. Geef die blaadjes een nieuw leven. Wist je dat bladeren onkruid voorkomen en zichzelf composteren tot voedsel voor je planten, bomen en struiken? Strooi ze daarom tussen je beplanting in plaats van ze te verzamelen of weg te gooien. Ze zijn wel degelijk van belang voor je tuin!”

OOK IN JOUW TUIN?

“Een interessant weetje is dat er in elke tuin plek is voor één of meerdere bomen. Maar weet wat je plant. Niet alles is geschikt voor onze streek. Kies voor inheemse bomen, denk hierbij aan beuk, gewone es, hulst, winter- en zomereik of linde. Ze zijn aangepast aan de meeste weersomstandigheden en geven een thuis aan vogels, insecten en zoogdieren. Je kan er veel plezier aan beleven!”

TIPS VAN PAUL:

Wil je zelf extra aandacht besteden aan natuur en bos? Kom dan naar onze activiteiten in
het Heempark:

Op 7 oktober kan je er gratis terecht voor een workshop ‘Klimaatboom zoekt klimaattuin’.

Op 2,16 en 30 oktober zijn er Genkse natuurzondagen. Hier vertellen verschillende gidsen je meer over thema’s als ‘Sporen van grote dieren in het bos’, ‘Fliketeer als Genkse
trots’ en tot slot ‘Bruikbaar en eetbaar bos.’

Laat je inspireren, Paul loop je er alvast zeker tegen het lijf! Meer weten over de activiteiten rond de Week van het Bos in het Heempark. Lees meer op hun website.

Lees meer