Genk blaast 15 kaarsjes uit als FairTradeGemeente

Gepubliceerd op zondag 17 oktober 2021 13.25 u.
Persbericht van 17 oktober 2021

Op zondag 17 oktober blaast de stad Genk 15 kaarsjes uit als FairTradeGemeente. Daarnaast vieren ze ook 30 jaar Wereldwinkel Genk en 50 jaar Wereldwinkel in België. Samen met Nomadland, de Noord-Zuid Raad, het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel en Oxfam Vlaanderen organiseren ze vandaag het ‘Fairtrade Feest’ op Nomadland, een feest met tal van activiteiten zoals een duurzame markt met lokale en Fairtrade producten, een Fairtrade lunch, lezingen, muziekoptredens en nog veel meer. De stad wil met het event de Genkenaar meer vertrouwd maken met duurzaam consumeren en Fairtrade producten.

Sinds 2005 draagt Genk het label van FairTradeGemeente. De stad wil als lokaal bestuur eerlijke handel ondersteunen. Eerlijke handel die start bij de stad zelf. “Als stad hebben we veel kracht en middelen om in te zetten. We gaan daarom voor een duurzaam aankoopbeleid. Zo schenken we eerlijke koffie, is er een contract voor duurzame t-shirts en proberen we de werknemers van de stad ook te activeren om duurzaam te kopen” aldus schepen van talentontwikkeling en samenleven Anniek Nagels.

Een Fair Genk

Ook buiten de organisatie werkt de stad aan het sensibiliseren van de Genkenaar om fair en duurzaam te kopen. Genkse scholen kunnen het label ‘ik ben verkocht’ behalen, wat staat voor een duurzame school. Daarnaast werd er ook een brochure uitgebracht met alle Genkse handelaars die biologische en Fairtrade producten aanbieden.

“Genk toont zich nog maar eens als een solidaire stad. Samen zetten we door zodat iedereen – hier én hier ver vandaan – zijn eigen toekomst kan vastpakken. Door alles in het werk te stellen zodat wie werkt daar eerlijk voor beloond wordt. En door er tegelijk op toe te zien dat er tegelijk ook voldoende aandacht is voor het klimaat,” zegt Minister Kitir. “Oxfam-wereldwinkels heeft een steen verlegd, ook hier in Genk. Dankzij de vele vrijwilligers die hun schouders onder dit verhaal zetten, is eerlijke handel een verhaal van ons allemaal. Dat maakt dat ik vandaag – als minister van Ontwikkelingssamenwerking - extra trots ben om Genkenaar te zijn!”

Uit de stadsmonitor blijkt dat reeds 16% van de Genkenaar wekelijks producten koopt van eerlijke handel. “Dit cijfer zouden we nog graag zien stijgen. Daarom willen we met o.a. dit feest de Genkse bevolking kennis laten maken met Fairtrade en nog meer diversiteit brengen in het Fairtrade aanbod” verduidelijkt schepen Anniek Nagels.

Divers aanbod

Tijdens het Fairtrade feest kan de bezoeker genieten van een diversiteit aan faire producten. Zo is er een duurzame markt, een foodtruck met een halal, duurzaam en eerlijk menu. Maar zijn er ook experimenten om faire koffie te vermalen tot Turkse koffie. Hiervoor werkt de organisatie samen met enkele Genkse vrouwen met een migratieachtergrond die de koffie niet alleen zullen testen maar ook het dras zullen lezen om de toekomst van de koffiedrinker te voorspellen.

Nomadland

Nomadland werd de afgelopen jaren uitgebouwd door stad Genk en de bewoners van Zwartberg naar een concept van Koen Vanmechelen. “Zonder lokaal DNA kan er niets globaal groeien”, zegt de kunstenaar. Samenwerking met omliggende (of verre) gemeenschappen is één van de basispijlers van waaruit Vanmechelens werk vorm krijgt. Nomadland is dan ook de uitgelezen plek om dit Fairtrade Feest te vieren; iedere gast van LABIOMISTA en Nomadland maakt deel uit van de community.

Wereldmeisjesdag

Het project ‘wereldmeisjesdag’ is een traject waarbij een 15-tal Genkse meisjes tussen 16 en 25 jaar in gesprek gaan met een jonge vrouw uit het zuiden. Het doel van dit project is om Genkse meisjes te laten nadenken over hun positie als vrouw hier en elders in de wereld. Veel Fairtrade staat in teken van en voor een eerlijk loon voor de vrouw. Het traject eindigt op het Fairtrade feest met een ‘slam poetry’ optreden.