Genk breidt energiescan uit voor 3000 huishoudens

Gepubliceerd op vrijdag 22 september 2023 15.56 u.
Persbericht van 22 september 2023

Stad Genk schakelt een versnelling hoger om inwoners beter te ondersteunen bij energiebesparing. Afgelopen week keurde de gemeenteraad de overeenkomst met Stebo vzw goed die de energiescan uitbreidt naar een grotere groep mensen.

Het stadsbestuur kiest ervoor om de doelgroep van de energiescan te verruimen tot alle inwoners die huren of hun hoofdverwarming op elektriciteit hebben. Zo kunnen meer Genkenaren hun verbruik laten analyseren en hun factuur drukken. “Hiermee gaan we verder dan de verruiming op de scan die de Vlaamse overheid in 2022 invoerde voor de laagste inkomenscategorie van mijnverbouwpremie, maar die in maart 2023 afliep. Door de uitbreiding die wij zullen financieren kunnen we ongeveer 3000 huishoudens meer aanspreken voor een energiescan”, verzekert Alessandro Cucchiara, schepen van Wonen.

Wat is een energiescan?

Een energiescan is een basisdienstverlening die door Fluvius wordt aangeboden en gefinancierd. Beperkte inkomens en bijzondere sociale doelgroepen kunnen dit aanvragen. Een energieadviseur - in Limburg is dat een adviseur van Stebo vzw - komt aan huis en analyseert je verbruik aan de hand van de energieafrekening. Deze adviseur helpt ook om je verwarming beter af te stellen, geeft isolatietips en verwijst door naar renovatiebegeleiding of zoekt mee naar een nieuwe leverancier. Het is een goede eerste stap om energie te besparen en zeer toegankelijk.

Ruimere doelgroep

De stad Genk is al langer fan van de scan. Helaas wordt de doelgroep beperkt tot enkele sociale doelgroepen. Hierdoor is het erg moeilijk om de scan breed te promoten. Dit kan nu wel dankzij de samenwerkingsovereenkomst met Stebo vzw. Inwoners in Genk die huren of een hoofdverwarming op stroom hebben kunnen altijd een scan aanvragen, ongeacht inkomen of sociaal statuut. “Deze doelgroepen zijn goed gekozen, in overleg met Stebo. Van huurders weten we dat ze een gemiddeld lager inkomensprofiel hebben en een hogere woonquote. Dat merken we in elk woononderzoek. Wie verwarmt op stroom is extra kwetsbaar voor prijsstijgingen. Maar ook het capaciteitstarief komt voor deze groep harder aan. Daarom ligt de focus op deze twee groepen”, aldus schepen Cucchiara.

Stebo zal voor de scans telkens bekijken of ze binnen de wettelijke doelgroep van Fluvius vallen. Als dat zo is, dan financiert Fluvius de scan. Indien niet, dan financiert de stad Genk.

Genkenaren vinden meer info bij het woonloket in het stadhuis of via www.woneningaoz.be/genkverwarmt