Genk dooft ’s nachts de lichten in proefproject

Gepubliceerd op vrijdag 16 december 2022 15.21 u.
De openbare ledverlichting langs gemeentewegen zal tijdens weekdagen ’s nachts volledig gedoofd worden vanaf 18 december. Dit is het proefproject ‘Energieloze nachten’ dat Genk in het kader van energiebesparende maatregelen opstart.

Tijdens het weekend (vrijdagnacht en zaterdagnacht) branden de lichten wel, maar op lagere intensiteit (50%). Het proefproject gaat in op de nacht van zondag 18 december op maandag en zal 2 maanden duren.

Wat verandert er concreet?

In Genk is ongeveer 30% van de openbare verlichting ledverlichting. De overige 70% is klassieke verlichting.

Vanaf de nacht van zondag 18 december zal het volgende wijzigen:

  • De ledverlichting zal tijdens weekdagen volledig uitgaan tussen 0 en 5 uur ’s nachts
  • De ledverlichting zal tijdens de weekdagen vanaf 23u gedimd worden tot 30% worden in plaats van het huidige 50%
  • De klassieke verlichting blijft hetzelfde branden, waarbij de helft van de armaturen ’s nachts gedoofd worden. We passen wel het start uur van het nachtregime aan: 22u in plaats van 22u30.

Bovenstaande aanpassingen zijn enkel van toepassing op gemeentewegen. Op gewestwegen zoals Torenlaan, Oosterring, Westerring, Zuiderring, blijft de straatverlichting ongewijzigd. Het verkeer op deze wegen is over het algemeen drukker en zullen dus steeds goed verlicht blijven.

Waarom straatverlichting doven en dimmen?

De huidige energiecrisis heeft een zware financiële impact. Niet alleen op burgers en bedrijven, maar ook op lokale overheden. Stad Genk wil met tijdelijke, structurele maatregelen de gevolgen van de crisis beperken. Omdat de openbare verlichting een groot deel van ons totale energieverbruik uitmaakt, zal de straatverlichting gedurende enkele maanden verminderd worden.

Maak jezelf zichtbaar, want jij bent schitterend

Of je nu je hond uitlaat, gaat joggen, fietst of naar de winkel gaat: zorg dat je zichtbaar bent in het verkeer. Het is de donkerste periode van het jaar. Zeker met de energiemaatregelen is het nu meer dan ooit belangrijk om aan je veiligheid te denken.

Als zwakke weggebruiker is het belangrijk dat automobilisten je kunnen zien. Zichtbaar zijn in het verkeer is snel en eenvoudig, maar maakt wel een groot verschil. Hoe doe je dat?

  • Draag een fluovest of reflecterende kledij
  • Hang lichtjes aan je kleding

Als je met de fiets ’s avonds op pad gaat, denk er dan aan dat er wettelijke verplichtingen zijn rond zichtbaarheid:

  • Fietslicht voor- en achteraan aanzetten in het donker
  • Reflectoren