Genk en ANB experimenteren met groen in de stad

Gepubliceerd op donderdag 28 april 2022 11.50 u.
Persbericht van 28 april 2022

ANB en stad Genk slaan de handen in elkaar voor ‘het natuurweefselplan’ in het kader van duurzame stadsontwikkeling. Het project wordt gelanceerd tijdens de ‘Connecting Nature Impact Summit’, die plaatsvindt in Genk.

Vanaf vandaag is Genk vier dagen lang de groene hoofdstad van Europa. In het kader van de Summit wordt een nieuwe samenwerking tussen ANB (Agentschap voor Natuur en Bos) en stad Genk voorgesteld. “Uitgestrekte betonvlaktes zonder ruimte voor water of groen? Een stad hoeft niet aan die clichés te voldoen. Onze natuur moet overal kunnen groeien. Niet het minst in steden zoals Genk, die steeds meer met opwarming geconfronteerd worden. Met Natuur en Bos hebben we de ambitie om in de periode 2020-2025 een nieuwe beleidslijn stedelijke natuur te ontwikkelen met als baseline ‘Cities Thinking Like a Forest’,” legt minister van Omgeving Zuhal Demir uit.
“Het is voor onze gezondheid, het mentale welzijn en de klimaatuitdaging zo belangrijk dat we onze stad transformeren van 50 tinten grijs naar 50 tinten groen."

Inspirerende natuur

De samenwerking tussen Genk en ANB uit zich in de co-creatie van twee piloottrajecten: de ‘Tuinen van Waterschei’ en de ‘Stiemerhub’. “Het stadsvernieuwingsproject 'Tuinen van Waterschei' binnen het Stiemerprogramma heeft veel raakvlakken met de ambitie om op een creatieve manier stedelijke natuur te maken, te beheren en te borgen,” legt schepen Vandeurzen, bevoegd voor duurzaamheid en ruimte, uit. “Het project streeft naar meer leefbaarheid, cohesie en maatschappelijke veerkracht door in te zetten op verbinding en sociale interactie tussen de verschillende werelden in dit gebied. Genkenaren worden dan ook uitdrukkelijk betrokken in het project. Zowel voor de planning op voorhand, als het beheer achteraf.”

“Ook de visie van de Stiemerhub ligt volledig in lijn met de ambitie van ANB,” vertelt Wim Dries, burgemeester van Genk. “Het is een plek om Genkenaren dichter bij de natuur te brengen. Een plek waar we kunnen leren hoe we met de natuur kunnen leven, hoe we met de natuur kunnen werken, hoe we ons door de natuur kunnen laten inspireren en hoe we natuurlijke omgevingen kunnen leren beschermen. De samenwerking met ANB voegt een extra dimensie toe als reizend natuurweefselhuis. Dit is een netwerk rond natuurweefselplanning, een regionale samenwerking met de Genkse Stiemerhub als vitrine.”

Groene hoofdstad

Duurzaamheid is een belangrijk thema in Genk. Dat uit zich de komende dagen met de ‘Connecting Nature Impact Summit’ voor professionals, enerzijds. Anderzijds vindt ‘Genk. Stad vol natuur’ plaats met een programma boordevol leuke, groene activiteiten voor jong en oud. Interesse van Genkenaren en belanghebbenden is alvast groot. Voor de Summit zijn alle 200 fysieke inschrijvingen in een mum van tijd volgeboekt. Daarnaast schreven meer dan 700 mensen zich in om digitaal te volgen.