Genk en Francistown delen ervaringen: terugblik

Gepubliceerd op woensdag 1 februari 2023 12.16 u.
Stad Genk heeft sinds 2004 een stedenband met Francistown, in Botswana (Afrika). Beide steden hebben meer gemeen dan je zou denken. Regelmatig wisselen ze kennis en ervaring uit. In november 2022 bezocht een delegatie uit Francistown de Stiemervallei en kwamen thema's aan bod zoals klimaat en afval.

LEREN VAN ELKAAR

Lieve Wouters is noord-zuidambtenaar en van dichtbij betrokken bij de stedenband. “Het was goed om elkaar na 2,5 jaar opnieuw in levende lijve te kunnen ontmoeten,” zegt ze. “De digitale bijeenkomsten in coronatijd waren leerrijk, maar er gaat toch niets boven persoonlijk contact, zeker bij zo’n intense samenwerking als een stedenband. Ons laatste bezoek aan hen dateerde alweer van februari 2020, net voor corona dus.”

KLIMAAT

Die wederkerigheid is één van de meest belangrijkste pijlers in de stedenband. “Het werkt het best als we onderwerpen kunnen bespreken waar zowel zij als wij aan werken,” weet Lieve, “zoals bijvoorbeeld de klimaatverandering. Net omdat dit voor de hele wereld een urgente aangelegenheid is, hebben we klimaat enkele jaren geleden als nieuw thema opgenomen binnen de stedenband. Tijdens hun bezoek namen we onze inspanningen in de Stiemervallei onder de loep. Vooral de manier waarop de bewoners van de vallei betrokken worden via bijvoorbeeld de StiemerHub of de Stiemer Deals kwamen aan bod.”

STIEMER EN TATI

Ook Francistown heeft een vergelijkbare vallei met een rivierbedding: de Tati River. Het gaf alvast inspiratie aan een van de deelnemers uit Francistown, het hoofd van de plaatselijke opleiding verpleegkunde, om met de studenten actie te ondernemen voor het welzijn van hun rivier. “Onze studenten gaan er nu ook mee aan de slag. Een stuk van de rivierbedding van de Tati River adopteren om er bijvoorbeeld het zwerfvuil op te ruimen, kan een mooie bijdrage zijn,” wist ze te vertellen.


GENK AWARD

Het bezoek van de delegatie uit Francistown werd afgesloten met de uitreiking van de Genk Award. Die ging naar het gastenverblijf Satellite Hotel. Het Genkse burgerpanel dat fungeerde als jury loofde de jobcreatie en het verwerven van inkomsten voor de wijk, waarmee weer nieuwe initiatieven opgestart kunnen worden.

Foto aan StiemerHub: Jan Vanduffel (Natuurpunt en Noord-Zuidraad) en Uyapo Nyeku (gemeenteraadslid Francistown) bij de StiemerHUB aan de André Dumontaan.

Groepsfoto: Francistown brengt een bezoek aan Mine Wine aan de terril van Winterslag, project uit het Burgerbudget.

Lees meer over de stedenband