Genk gaat autovrij op zondag 22 september

Gepubliceerd op dinsdag 3 september 2019 12.58 u.
Zowat iedereen gaat iedere dag ‘de baan’ op: naar het werk, kinderen naar school brengen, winkelen, sporten, enzovoort. Tegelijkertijd wil iedereen ook schone lucht. Stad Genk zet daarom actief in op duurzame mobiliteit. Op 22 september nemen we een eerste keer deel aan de Autovrije Zondag. Jij ook?

E. COPPÉELAAN AUTOVRIJ(ER)

Zondag 22 september wordt onze allereerste Autovrije Zondag. De autovrije zone van 1,9 kilometer loopt vanaf de Europalaan, aan de zogenaamde ‘Place Misère’, via de Bochtlaan en Evence Coppéelaan tot aan de Hoefstadstraat.

STOP

Met dit initiatief zetten we ook onze schouders onder de Week van de Mobiliteit die van 16 tot
22 september in heel Vlaanderen georganiseerd wordt. De zogenaamd zachte mobiliteit krijgt ook in Genk almaar meer ruimte, en dit volgens het STOP-principe. Dit staat voor zoveel mogelijk Stappen, Trappen (fiets), het Openbaar vervoer gebruiken en pas als laatste de (Personen)wagen.

E. COPPÉELAAN GROENER

Op Autovrije Zondag krijg je de toekomstplannen voor de Evence Coppéelaan te zien. Stad Genk werkt hier immers aan de herinrichting en gedeeltelijke ontharding. Op termijn zal er ongeveer 10.000 vierkante meter bestaande asfalt verwijderd worden. De stad wil zo
de verkeersveiligheid verbeteren, de omgeving vergroenen en de verbinding tussen het centrum en C-mine veel aangenamer maken.

VERKEER OP 1 ZIJDE

De huidige Evence Coppéelaan is nu nog een brede, volledig verharde autoweg met een groene middenberm. In de nieuwe plannen wordt het doorgaand autoverkeer samengebracht aan één zijde zodat er meer ruimte vrij komt voor fietsers, voetgangers en groen. Ook het parkeren wordt samengebracht in compacte parkeerzones. Enkele pleinen over de rijweg heen moeten zorgen voor een betere oversteekbaarheid voor fietsers en wandelaars en het (be)leven langs de weg aangenamer maken.

VOORBEELDSTAD

Gezien er niet alleen in Genk maar ook in heel Vlaanderen nog veel gelijkaardige grote (steen)wegen bestaan die best wat minder verhard zouden kunnen worden, kan de Evence Coppéelaan ook buiten Genk een voorbeeld zijn. De Vlaamse overheid geeft ons daarom een subsidie.

MEER DOOR MINDER

Onze Autovrije Zondag toont de mogelijkheden van een stad met veel minder auto’s. Genkenaren, verenigingen en organisaties krijgen die dag vrij spel, voor sport en animatie, muziek, duurzame mobiliteit, infostands, eten & drinken en nog veel meer. We laten je proeven
van wat er kan als we deze ruimte anders inrichten en ons op een andere manier verplaatsen. Welkom!

Autovrije Zondag
22/9 — 13 tot 17 uur
E. Coppéelaan

Lees hier meer over alle activiteiten op Autovrije Zondag.

Kom met de fiets of te voet!

Meer mobiliteitstips:

Wist je dat het openbaar vervoer in Genk niets dan voordelen heeft. Lees hier meer.

Wist je dat voor korte verplaatsingen de fiets vaak sneller is dan de auto?

Heb je geen fiets, geen nood. Leen gewoon een Mobit-fiets!

 Lees hier meer.

Promo op Autovrije Zondag 22/9 krijg je na elke gemaakte rit, een coupon voor een gratis rit!